Biatleet Bø haalt uit na vaderschapsverlof, Claude eert vermiste vader

Biatleet Johannes Thingnes Bø is terug in de World Cup en dat heeft men geweten ook. In het Sloveense Pokljuka stond donderdag de individuele wedstrijd over twintig kilometer op het programma, met Bø: hij werd op 13 januari voor het eerst vader en liet de eerste twee World Cups van het jaar schieten.

Gelijk bij zijn terugkeer werd het een strijd tussen Bø en grote concurrent Martin Fourcade, die in zijn afwezigheid vier keer op rij gewonnen had. Beide heren schoten keer na keer alles raak en eindigden uiteindelijk met twintig treffers. Op de ski's was Bø een tikkeltje sneller en dus pakte hij de zege, Fourcade kwam elf seconden tekort.

Broer Tarjei Bø leek lange tijd ook kans te hebben op in elk geval een podiumplek, maar een misser in de laatste schietbeurt gooide roet in het eten: hij werd zesde. De derde plek ging verrassend naar Fabien Claude, die met twintig treffers de Duitser Philipp Nawrath - die ook alles raakte - elf tellen voor wist te blijven.

Voor Claude, die 25 seconden toegaf op Bø, was het zijn eerste podiumplek ooit en ook Nawrath scoorde het beste resultaat uit zijn loopbaan. Echt juichen zat er voor de Fransman echter niet in, want hij had wel andere dingen aan zijn hoofd: zijn vader, en dus ook de vader van zijn broer Emilien en hun voor België uitkomende broer Florent, is sinds gisteren vermist na een sneeuwscooterongeluk in Canada, waarbij de hoop op een goede afloop zo goed als opgegeven is.

Hét toptalent van de Noren, Johannes Dale, eindigde met één misser en dus één strafminuut op een minuut en twee seconden van Bø op de vijfde plek, twintig tellen voor Tarjei. Quentin Fillon Maillet, juist de opkomende man bij de Fransen, ging twee keer de mist in en dat kostte hem de zege: hij werd zevende op 1:28 minuten.