Waterpolosters missen EK-finale na verloren strafworpenserie tegen Rusland

De Nederlandse waterpolosters hebben zich niet kunnen plaatsten voor de finale van het EK. Na vier kwarten stond het gelijk tussen Oranje en Rusland, waarna strafworpen de beslissing moest brengen. In die strafworpenserie maakte Rusland geen fout, terwijl de Nederlandse ploeg twee keer miste.

In het eerste kwart ging het gelijk tussen de beide landen, waarna Rusland in de tweede periode het eerste gaatje van twee goals sloeg. Nederland kwam in die periode terug en na twee kwarten stond het 4-4.

De formatie van bondscoach Arno Havenga leek kort na rust door te drukken met twee snelle goals en na drie kwarten stond Oranje dan ook met 6-5 voor. In het slotkwart maakte Rusland al snel weer gelijk, waarna een spannend waterpologevecht ontstond. Uiteindelijk was er na 32 minuten geen winnaar, waarna de strafworpenserie de beslissing moest brengen. Rusland maakte daarin geen fout, terwijl Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot voor Nederland misten.

Zaterdag wacht voor Nederland nog een duel om het brons. Vanaf 17.30 uur speelt Oranje tegen Hongarije of Spanje.

Door het missen van de EK-finale kan Nederland zich niet via dit toernooi kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat zal nu moeten gebeuren op het OKT in Italië.