Gratis ov voor kinderen van de baan: Amsterdam wil dat gezinnen meer fietsen

Het was een van de maatregelen van verkeerswethouder Dijksma in de strijd tegen de auto: kinderen tot en met 11 jaar mogen voortaan op woensdagmiddagen en in het weekend gratis met het Amsterdamse openbaar vervoer reizen. Maar dat plan heeft het vanmiddag niet gehaald in de gemeenteraad.

Een meerderheid van de raadsleden (DENK, ChristenUnie, Forum voor Democratie, VVD, PvdA, CDA en D66) vindt dat de fiets het alternatief moet worden voor de auto en niet het ov. Een motie van D66-raadslid Jan-Bert Vroege om de gratis ov-plannen te schrappen heeft het gehaald. Het geld dat daarmee vrijkomt moet uitgegeven worden om meer gezinnen op de fiets te krijgen.

Kinderen leren fietsen
Volgens Vroege zijn er nog steeds veel Amsterdammers die nooit op een fiets stappen. In het geval van niet-fietsende ouders leren de kinderen vaak ook niet om (goed) te fietsen, zo betoogt Vroege. Het geld dat vrijkomt met het cancellen van de plannen voor gratis ov, moet nu besteed worden om ook die gezinnen op de fiets te krijgen. Een uitwerking van die plannen moet er nog komen.

Er waren sowieso al twijfels of het gratis ov voor jonge kinderen zou helpen de stad autoluwer te maken. Zo wordt schoolverkeer (ouders die hun kinderen met de auto naar de basisschool brengen) er niet door verminderd, omdat het vrij reizen alleen zou gelden op de voor kinderen toch al vrije woensdagmiddag en weekenddagen.

Overigens zijn er ook partijen die wel met de wijzing van de plannen in hun maag zitten. Raadslid Erik Flentge (SP) vindt het een pijnlijk verlies. Hij twittert: "Wat krijgen we ervoor terug? 'Fietscultuur versterken': ik voorspel veel ambtelijke drukte en straks moeilijk te controleren wat resultaat is."