Freestyleskiester Gu slaat toe met dubbel jeugdolympisch goud

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne heeft freestyleskiester Gu Eileen flink toegeslagen. De van de VS naar China overgestapte skiester moest het op de slopestyle nog afleggen tegen het Estse fenomeen Kelly Sildaru, maar die was er op de big air en halfpipe niet bij.

Halfpipe vrouwen
In alle drie finaleruns was Gu beter dan de beste run van nummer twee, de 85,66 punten van landgenote Li Fanghui. Gu scoorde 90,66 punten in run één, 93,00 in de tweede run en precies 90 in de derde run en dus won ze duidelijk het goud. Achter Li ging het brons naar de Amerikaanse Hanna Faulhaber, die met haar 77,33 punten een Chinese sweep voorkwam: Wu Meng, de jongste deelneemster aan de Winterspelen van Pyeongchang twee jaar geleden, werd met 75,33 punten vierde.

Slopestyle mannen
De Amerikaan Kiernan Fagan zette in zijn tweede run een score van 90,66 punten neer en pakte zo de leiding, voor landgenoot Hunter Henderson (88,66). De Zweed Melvin Morén trok in de derde en laatste run nog eens alles uit de kast en dat was niet genoeg voor goud, maar wel voor zilver: met 89,33 punten nestelde hij zich precies tussen de twee Amerikanen.

Gu Eileen in actie in het Leysin Park (Foto: OIS/Simon Bruty)
Gu Eileen in actie in het Leysin Park (Foto: OIS/Simon Bruty)

Big air vrouwen
Na een mislukte eerste sprong schitterde Gu alsnog: met haar twee andere sprongen pakte ze in totaal 171,25 punten en dat was nét genoeg om de 170,00 van de Britse Kirste Muir te overtreffen. De Zweedse Jennie-Lee Burmansson, ook al bijna een veterane in het seniorencircuit, pakte met 151,75 punten het brons.

Big air mannen
Na twee sprongen stond Fagan aan de leiding en dubbel goud leek een mogelijkheid, terwijl Henderson ook zijn tweede medaille leek te kunnen pakken. Dat zat er allebei echter niet in: de Tsjech Matej Svancer haalde in zijn laatste sprong uit en ging met 186,00 punten met het goud naar huis, voor de 183,00 die Fagan bij elkaar sprong. Henderson eindigde als vierde, want met een dijk van een laatste sprong kwam de Oekraïner Orest Kovalenko er met zijn 179,50 nog overheen.