Shorttrackster Velzeboer pakt zilver op Jeugdspelen, teamgoud Van Oorschot

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft shorttrackster Michelle Velzeboer zilver gepakt op de 500 meter. Daar was wel een diskwalificatie voor nodig, maar dat mocht de pret niet drukken.

De Zuid-Koreaanse Seo Whi-min was in de finale ongenaakbaar en pakte na het goud op de 1000 meter ook de titel op de kortste afstand. Achter haar werd fel gevochten, waarbij Zhang Chutong als tweede over de streep kwam, voor Velzeboer en de Canadese Florence Brunelle. Zhang was echter iets te hevig tekeer gegaan en werd gediskwalificeerd, waardoor Velzeboer opschoof naar zilver. Diede van Oorschot sneuvelde in de heats.

Bij de mannen was er weer een onderlinge Zuid-Koreaanse strijd en dit keer was die omgedraaid vergeleken met de 1000 meter: Lee Jeong-min pakte nu het goud en Jang Sung-woo moest genoegen nemen met zilver. Zhang Tianyi uit China completeerde het podium, voor de Rus Vladimir Balbekov. Jenning de Boo schopte het niet voorbij de series.

In de afsluitende aflossing werden teams van twee vrouwen en twee mannen bij elkaar geloot, met dus verschillende nationaliteiten in de teams. Dat pakte goed uit voor Van Oorschot: samen met de Zuid-Koreaanse Kim Chan-seo, goed voor 1000m-zilver, de Japanner Shogo Miyata en de Amerikaan Jonathan So pakte ze het goud na een mooie finale. Het team van Velzeboer eindigde in de kleine finale met een diskwalificatie.

De 500 meter-sessies in Lausanne, met vanaf grofweg 2:23 uur de finale van Velzeboer