Onderzoek op begraafplaats in verdwijningszaak Tanja Groen

De politie in Limburg is woensdagochtend een zoekactie op het kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem gestart. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen in 1993. Op 4 september van dat jaar gaven de ouders, de destijds 18-jarige studente, als vermist op.

Het Openbaar Ministerie Limburg beschouwt de zaak als een cold case. Nu de politie nieuwe en interessante informatie heeft ontvangen, is het onderzoek opnieuw opgestart.

Nieuwe informatie
In het najaar van 2019 ontving het cold case team van de politie in Limburg informatie over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. Het team onderzocht deze tip. De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem, gelegen aan De Beente in Maastricht. Over de concrete inhoud van de ontvangen informatie doet het cold case team verder geen mededelingen.

Onderzoek begraafplaats
Aan één van de graven op de begraafplaats verricht het onderzoeksteam woensdag forensisch onderzoek. Dit betekent dat het graf opengemaakt wordt. Forensische medewerkers bekijken het graf en onderzoeken wat zich in het graf bevindt.

Het onderzoek aan het graf staat geheel los van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. De overledene en/of zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek op de begraafplaats duurt de hele dag.

Mochten in het graf stoffelijke resten, toebehorend aan een vrouw aangetroffen worden, dan zal hierop verder onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dienen plaats te vinden. Het zal enkele weken duren, eer het resultaat hiervan bekend is. Gedurende het onderzoek is de begraafplaats voor het publiek niet toegankelijk.

Verdwijning Tanja Groen
Tanja Groen verdween bijna 27 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging aan de Herbenusstraat in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.50 uur nog contact met haar moeder in Schagen (Noord-Holland). Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Cold case
Het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen is een cold case. Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat. Ook al verdween Tanja Groen bijna 27 jaar geleden, deze zaak heeft altijd de aandacht van de politie gehouden. Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het oplossen van dergelijke cold cases. Iedere (serieuze) tip wordt uitgezocht. Met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij de nabestaanden.

Ouders Tanja geïnformeerd
De ouders van Tanja zijn door projectleider Cold Case team Limburg, Bob Willemsen, geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de verdwijning van Tanja.

Namens de familie Groen treedt Peter R. de Vries als adviseur op.