Duitse rodelaars viesslecht, Oostenrijkers schrijven historie

De bobslee- en rodelbaan in het Noorse Lillehammer is niet een van de meestgebruikte banen ter wereld en tijdens de World Cup rodelen zorgde dat in het weekeinde voor interessante resultaten. Vooral Duitsland viel op, en bepaald niet in positieve zin: dé grootmacht in het rodelen viel vies tegen op de olympische baan van 1994. De wedstrijden zijn zoals altijd hier terug te kijken.

Vrouwen
Tatyana Ivanova leek hard op weg naar de snelste tijd in run één, maar een flinke fout onderin wierp haar terug naar de derde stek op 0,073 seconden van de Duitse Julia Taubitz, die op haar beurt welgeteld vijf duizendsten van een seconde sneller was dan Ivanova's landgenote Viktoriia Demchenko. Op één duizendste van Ivanova deed ook de Amerikaanse Summer Britcher nog volop mee en daar weer één honderdste achter stond Madeleine Egle uit Oostenrijk.

Egle kende een matige tweede run en moest uiteindelijk genoegen nemen met plek zes, nog achter de Italiaanse Andrea Vötter. Britcher deed het juist uitstekend, maar zag hoe Ivanova het foutje dit keer níet maakte en 0,117 seconden sneller was. Demchenko ging nu echter de fout in en kwam op 0,170 van haar landgenote terecht, waarna leidster Taubitz het ook niet kon bolwerken: de Duitse werd achter Britcher derde op 0,142 seconden van Ivanova.

Dubbels
Ook hier zat het weer lekker dicht bij elkaar in de eerste run, met Rusland bovenaan: Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov noteerden ietwat verrassend de snelste tijd. De Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller gaven 0,036 seconden toe en de eveneens jonge Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner zaten er met 0,063 seconden ook nog uiterst dicht in de buurt. Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov (+0,101) deden nog volop mee en amper vier honderdsten verder naar onderen stonden Toni Eggert en Sascha Benecken...op de achtste plek, wat betekent dat de verschillen enorm klein waren.

Yuzhakov en Prokhorov kenden een sterke tweede run en passeerden Rieder en Kainzwaldner, waarna Steu en Koller 0,072 seconden onder de tijd van de Russen doken. De winst zat er echter niet in voor misschien wel hét team van dit jaar, want Denisev en Antonov breidden hun voorsprong uit en wonnen met 0,100 seconden voorsprong. Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op een dikke halve seconde zevende namens Duitsland en dat was bijzonder: het was de eerste keer sinds Innsbruck in november 2010 (!) dat Duitse dubbelteams aanwezig waren, maar geen enkele podiumplek pakten.

Mannen
Het ging ook hier niet lekker met de Duitsers: Johannes Ludwig was na één run op de zevende plek de beste, maar al wel op 0,271 seconden van de Russische leider Semen Pavlichenko. De stylist pur sang zag dat alleen Dominik Fischnaller, een andere échte glijder, hem kon volgen: de Italiaan gaf slechts 0,002 seconden toe. Pavlichenko's landgenoot Roman Repilov volgde al op 0,128 tellen, voor olympisch kampioen David Gleirscher (+0,183) uit Oostenrijk, Dominik's neef Kevin Fischnaller (+0,242) en de derde Rus, Stepan Fedorov (+0,254).

In run twee werkte Aleksandr Gorbatcevich zich vanaf plek acht voorbij Ludwig en Fedorov, waarna Kevin Fischnaller een geweldige run weggooide met een flinke fout, waardoor hij vlak achter Gorbatcevich eindigde. Gleirscher hield vervolgens wel stand en zag World Cup-leider Roman Repilov daar weer onderdoor duiken, gevolgd door Dominik Fischnaller die de leiding pakte. Alleen Pavlichenko stond nog boven, maar de Rus kwam er verrassend genoeg niet aan en eindigde 0,174 seconden achter Fischnaller op de tweede plek.

Estafette
Met het dominante optreden van de Russen was de estafettezege natuurlijk een feit...tot Ivanova onderin haar run zwaar in de fout ging en een seconde door het putje spoelde. Pavlichenko en Denisev/Antonov konden dat uiteraard niet goedmaken tegenover de Oostenrijkse leiders en de winst was weg voor Rusland. Met Taubitz, Ludwig en Wendl/Arlt kwamen ook de Duitsers er niet aan: ze eindigen ruim zes tienden achter Oostenrijk.

Andrea Vötter en Dominik Fischnaller hielden Italië op 0,061 seconden van de Oostenrijkers, maar Ivan Nagler en Fabian Malleier konden het gat niet dichten en Italië werd op 0,108 seconden tweede, voor Letland (+0,631), dat Duitsland ook hier van het podium hield. Voor Oostenrijk was het overigens - opvallend genoeg - pas de eerste estafettezege ooit in de World Cup.