Betsema mag weer het veld in na schorsing van zes maanden

Veldrijdster Denise Betsema mag weer in actie komen. Dat heeft wielerunie UCI maandag bekendgemaakt. De 26-jarige Nederlandse werd begin april 2019 op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden.

Betsema werd positief bevonden bij een controle op 27 januari 2019 na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en werd op vijf april geschorst door de UCI. Later werd ook bekend dat ze positief testte bij de Superprestige Middelkerke (16 februari 2019). Ook in de B-staal werden sporen gevonden van anabole steroïden.

Betsema, die vorig jaar doorbrak in het profcircuit, hield vol dat ze onschuldig was. De UCI schorste haar uiteindelijk voor zes maanden, waardoor ze direct weer in actie mag komen. De eigenlijke schorsing liep af op 4 oktober 2019, waardoor de 26-jarige Nederlandse direct weer in actie mag komen. Zaterdag is de eerste wedstrijd van Betsema na haar schorsing. Dan start ze in het Belgische Zonnebeke.

Dinsdag zal ze op een persconferentie haar verhaal doen. Op Instagram zegt ze alvast het volgende: "Yes, ik mag per direct weer crossen! Ontzettend blij en opgelucht met dit onwijs goede nieuws."