Panda's Ouwehands hebben hun eerste wipje gemaakt

Heugelijk nieuws uit Ouwehands Dierenpark, de daar woonachtige panda's hebben voor het eerst gepaard. Sinds komst van Wu Wen en Xing Ya dromen de verzorgers al van baby panda's en daarvoor is nu een eerste stap gezet.

Nakomelingen regelen is nog niet zo makkelijk bij reuzenpanda's. Dat de vrouwtjes maar een paar dagen per jaar vruchtbaar zijn en dat panda's aartsluie dieren zijn maakt het geheel nogal ingewikkeld. De verzorgers hebben er de afgelopen jaren hard aangewerkt om dit hoogtepunt te bereiken.

Vorig jaar resulteerde alle voorbereidingen slechts in wat gesnuffel, waarschijnlijk omdat het duo nog wat te speels was. Maar dit jaar werd er heel anders gespeeld. De verzorgers verspreidden bijvoorbeeld urine van de dieren in elkaars verblijf. Ook kreeg het mannetje Xing Ya pandaporno te horen (geluidsopnames van reuzenpandamannen in de paartijd) en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan omdat panda's het graag doggystyle doen.

Omdat de vruchtbaarheidsperiode zo kort is, hielden de verzorgers de laatste tijd regelmatig de vinger aan pols om te zien of het moment suprême al daar was. Aan de hand van de urine van Wu Wen kon worden vastgesteld dat ze haar hormonenpiek naderde. Toen was vastgesteld dat ze in haar vruchtbare periode kwam werd het 'neukscenario' gestart.

Beide panda's werden bij elkaar gebracht in een speciaal wipverblijf en daar vond afgelopen weekend het speciale moment plaats. Of dit wipje tot een zwangerschap heeft geleid zal de komende weken blijken.

Het enige slechte nieuws voor de dieren is dat hun pandapuntenteller weer op 0 staat.