Hostelgasten in kelder ingesloten door kokendheet water, vijf doden

Vijf hostelgasten zijn overleden en drie zijn in het ziekenhuis met ernstige brandwonden opgenomen, nadat een warmwaterpijp in een hostel in Rusland was gebroken. Het incident gebeurde in Perm, ongeveer 1100 kilometer ten oosten van Moskou.

De pijp barstte maandagochtend rond 02.00 uur lokale tijd en zorgde voor veel stoom en een constante stroom kokendheet water door het kleine hostel, gelegen in de kelderverdieping van een appartementencomplex. Aangezien de kamers van het hostel zich in de kelder bevonden, verzamelde het kokende water zich razendsnel in de kamers en hadden de gasten geen kans om te ontsnappen.

"Er was veel stoom en het water heeft de ingang van het hostel bereikt. Ik wil me niet voorstellen hoe het er in het gebouw aan toe was", vertelde een getuige aan de lokale media. Een video toont dikke witte stoom die uit de deuren en een raam van het hostel worden geblazen.

Een bewoonster van het appartement vertelde verslaggevers dat de trap van het gebouw gedeeltelijk met stoom was gevuld. "Onze verlichting ging onmiddellijk uit en de verwarming werd uitgeschakeld. Toen kwamen de ambulances. Ik hoorde ze alleen maar roepen: 'ga-ga, sneller-sneller", aldus de vrouw.

Volgens de hulpdiensten zijn vijf gasten in het hostel gedood. Drie slachtoffers werden in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden aan hun voeten en rug. Twee hulpverleners liepen ook brandwonden op aan hun voeten.

Lokale media meldden dat de betreffende pijp al 60 jaar dienst doet. Het onderhoudsbedrijf was van plan om het verwarmingssysteem in 2019 'volledig' te vervangen, maar het is onduidelijk of dat werk daadwerkelijk is verricht. In recensies hadden gasten van het hostel al geklaagd dat kamers geen ramen hadden.

Na de tragedie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.