Beroepsinbreker krijgt 8 jaar cel voor tientallen woninginbraken

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man die in België woont veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn leidersrol in een criminele organisatie die tientallen woninginbraken pleegde en de buit vervolgens witwaste. Zijn 57-jarige partner krijgt een celstraf van 3,5 jaar voor haar aandeel binnen de organisatie. Hun 29-jarige dochter moet een taakstraf van 50 uur verrichten voor schuldwitwassen. Een 66-jarige vrouw uit Waalwijk, die de man van en naar de woningen vervoerde, krijgt 2,5 jaar cel.

Volgens de officier van justitie zou de man tussen 2015 en 2017 in totaal 25 woningeninbraken hebben gepleegd en deed hij 3 pogingen daartoe. Hij had daarbij een vaste werkwijze. De 66-jarige vrouw bracht de verdachte met haar auto naar woonwijken in onder meer Empel, Helmond, Deurne, Asten, Uden en Oirschot. Hiervoor kreeg zij per rit 100 tot 150 euro. In de wijk ging de man vroeg in de avond, als het donker was, aan de slag. Hij klom in korte tijd een aantal woningen binnen via de eerste of tweede etage en nam meestal contact geld, horloges en sieraden mee. Vervolgens reed hij met de vrouw terug naar huis. Van de opbrengsten kochten de man en zijn 57-jarige partner onder meer auto’s, woningen en betaalden zij verbouwingen. Daarmee maakten zij zich schuldig aan witwassen.

De man bekende 17 inbraken en 1 poging daartoe. De rechtbank vindt dat er ook voldoende bewijs is dat hij verantwoordelijk is voor de overige inbraken en pogingen. De dochter is schuldig aan zogeheten schuldwitwassen; zij had volgens de rechtbank moeten weten dat de inkomsten van haar ouders illegaal waren. Desondanks maakte zij gebruik van alle luxe.

Brutaal en professioneel
Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat de inbraken op uiterst brutale en professionele wijze werden uitgevoerd. De rechtbank kwalificeert de man als beroepsinbreker. Dit blijkt onder meer uit de door de politie heimelijk opgenomen gesprekken die hij met de Waalwijkse voerde tijdens de autoritten naar de diverse woninginbraken. Hij vertelde ronduit over de vele inbraken die hij pleegde, wat de beste dagen en tijdstippen zijn om in te breken, hoe hij daarbij gekleed gaat, waar meestal de waardevolle spullen liggen en hoe je kunt voorkomen dat je herkend wordt.

De verdachten toonden geen enkel respect voor andermans eigendommen en veroorzaakten veel schade en overlast. Bovendien maakten zij vaak persoonlijke spullen buit die voor de benadeelden emotionele waarde hadden en die onvervangbaar zijn. Ze hadden alleen oog voor eigen financieel gewin en het faciliteren van een luxueuze levensstijl. In het nadeel van de man weegt verder mee dat hij in 2009 en 2013 tot forse celstraffen is veroordeeld voor diefstallen/inbraken. Hij is kennelijk niet bereid zijn criminele gedrag te veranderen.

Schade vergoeden en winst afstaan
De man en de chauffeur moeten de schade van een groot aantal benadeelden vergoeden. Dit komt erop neer dat zij hen in totaal ruim 100.000 euro moeten betalen. Daarnaast moeten de man en zijn partner ieder ruim 300.000 euro illegaal verkregen geld aan de Staat betalen. Ook krijgen ze 2 woningen en 2 auto’s die in beslag waren genomen niet meer terug.