Grote overmacht langlaufers Bolshunov en Johaug

De World Cup langlaufen streek dit weekeinde neer in Nove Mesto en in de Tsjechische sneeuw zorgde dat wat de zeges betreft niet voor heel veel spanning. Zaterdag stond een wedstrijd met individuele start op het programma, zondag volgden de achtervolgingen.

10km vrije stijl intervalstart vrouwen
Therese Johaug liet weer eens zien toch écht de beste te zijn, ook al is ze dit seizoen zo nu en dan niet zo overtuigend als ze wel eens eerder geweest is. Halverwege was het verschil tussen Johaug en nummer twee Heidi Weng al net zo groot als dat tussen Weng en de nummer tien in de race en ze breidde het alleen maar uit. In de laatste kilometer pakte de Noorse er nauwelijks nog iets bij, maar de zege was toch al lang binnen: Natalia Nepryaeva uit Rusland strandde op 32 seconden, Weng pakte op 40 seconden de derde podiumplek. Uiteindelijk bleven slechts de eerste acht vrouwen binnen een minuut van elkaar.

10km klassiek achtervolging vrouwen
De achtervolging volgde de verschillen van de intervalstart en dus mocht Nepryaeva een goede halve minuut na Johaug vertrekken. Weng zat daar dan weer zeven seconden achter en na drie kilometer voegde ze zich bij de Russische, terwijl de op 50 seconden vertrokken Noorse Ingvild Flugstad Østberg halverwege de wedstrijd ook aan kwam sluiten. Ver achter winnares Johaug streed dat trio om de overige podiumplekken, waarbij Nepryaeva met een aanval kort voor de finish plek twee voor zich opeiste. Østberg klopte Weng in het slotsprintje en pakte de derde en laatste podiumplek.

Johaug domineert

15km vrije stijl intervalstart mannen
Alexander Bolshunov is in principe dé man van de klassieke stijl, maar zo nu en dan kan de Rus ook in de vrije stijl uithalen. Dat deed hij in Nove Mesto, waar hij op vrijwel elk tussenpunt zijn voorsprong uit wist te breiden op de kort na hem gestartte Fin Iivo Niskanen, opvallend genoeg nog een klassieke specialist. Niskanen hield de schade met 24 seconden aan de finish nog erg netjes beperkt, de Noor Sjur Røthe pakte dankzij een sterke slotfase op 40 seconden de derde plek. Verder bleven alleen de Rus Andrey Melnichenko en de 39-jarige Franse veteraan Jean Marc Gaillard binnen de minuut - plek vijf was Gaillard's beste resultaat sinds december 2015.

15km klassiek achtervolging mannen
De klassieke specialisten vertrokken als eerste: Bolshunov werd op 24 seconden gevolgd door Niskanen, Røthe volgde nog eens zestien tellen later en sloot na vijf kilometer aan bij de Fin. Johannes Høsflot Klæbo was verrassend goed bezig en had halverwege al twintig seconden goedgemaakt, met Simen Hegstad Krüger in zijn kielzog. Na tien kilometer sloot de ontketende Klæbo samen met Krüger aan bij Niskanen en Røthe, wel allemaal ver achter de ongenaakbare Bolshunov. De Rus won zonder problemen, achter hem streed het kwartet om plek twee en Niskanen haakte af toen het tempo omhoog ging. Klæbo was niet verrassend de rapste, Krüger completeerde het podium.

Ook Bolshunov domineert