Nét geen Nieuw-Zeelandse biatlonmedaille op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne is ook het biatlon afgerond. Dat zorgde voor een prima mix aan vooral gouden medailles, maar ook een beetje teleurstelling voor de neutrale fans: Nieuw-Zeeland pakte nét geen uitermate zeldzame medaille.

Sprint mannen
Campbell Wright werd al zesde op de individuele wedstrijd en dat is op zich geen verrassing: de Nieuw-Zeelander laat tegen de oudere jongens in de IBU Junior Cup al het hele seizoen zien bijzonder snel te zijn, alleen heeft hij wat moeite met het onder controle krijgen van het schieten. Dat ging in het Les Tuffes Nordic Centre in Frankrijk wél goed: één liggende schietfout en vijf staande treffers, zou het...?

Wright hield de eerste plek in handen, tot de Pool Marcin Zawol hem kwam bedreigen. Hij was sneller na zijn foutloze eerste schietbeurt, maakte staand één fout en hield met een prima slotronde 21 seconden over op de Nieuw-Zeelander aan de finish. De Noor Vegard Thon schoot ook één staande misser en leek het in de slotronde juist weg te geven ten opzichte van Wright, maar in de laatste meters kon hij toch nog drie seconden vinden.

Zo was er nog altijd een medaillekans, maar die werd de grond in geboord door Denis Irodov. De Rus begon foutloos en was ondanks zijn staande misser de snelste na schietbeurt twee. Dat gaf hij op de ski's nog weg aan de gouden Zawol, maar hij was negen seconden sneller dan Wright en won dus zilver, voor Thon en de trotse, doch ietwat onfortuinlijke Nieuw-Zeelander.

Campbell Wright maakt zich klaar voor zijn eerste schietbeurt (Pro Shots/SIPA USA)
Campbell Wright maakt zich klaar voor zijn eerste schietbeurt (Pro Shots/SIPA USA)

Sprint vrouwen
Een Russisch feestje, maar wel een spannende: Alena Mokhova vertrok vrij vroeg en met één (staande) misser zette ze de snelste tijd neer. De Oostenrijkse Anna Andexer (0+1) kwam zes seconden tekort, maar de laat gestartte Russische Anasastiia Zenova was een bedreiging. Het was echter nét niet genoeg: met één misser eindigde ze 1,9 seconden achter Mokhova, die zo na de individuele wedstrijd opnieuw goud won. Zenova pakte zilver, voor Andexer.

Gemengde estafette
Met Mokhova, Zenova en Irodov leken de Russen soeverein op weg naar het goud, maar dat was buiten Oleg Domichek gerekend. Hij was niet echt bestand tegen de druk, schoot miserabel en werd in de slotronde gepasseerd en op grote afstand gezet door Marco Barale. Samen met Martina Trabucchi, de indrukwekkende Linda Zingerle en Nicolo Betemps mocht de Italiaan het goud in ontvangst nemen, Rusland werd op ruim 40 seconden tweede en de Fransen zaten daar weer ruim achter met brons.