SkiŽr Hoffmann haalt hard uit op Jeugdspelen, thuisfans juichen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is het alpineskiën - dat gehouden wordt in Les Diablerets - afgerond met de slaloms, reuzenslaloms en de parallelteamwedstrijd. Dat leverde goud op voor een nieuwe ster, maar ook voor het thuisland.

Reuzenslalom vrouwen
Rosa Pohjolainen uit Finland stond na één run bovenaan, maar met een geweldige tweede run maakte thuisfavoriete Amélie Klopfenstein haar volledige achterstand van bijna driekwart seconde goed. Klopfenstein won met 0,14 seconden voorsprong op Pohjolainen, die nog precies genoeg over hield om de Oostenrijkse Amanda Salzgeber - dochter van een olympisch kampioene en een wereldkampioen - met één honderdste achter zich te houden.

Reuzenslalom mannen
In de eerste run liet de Oostenrijker Philip Hoffmann zien een serieus talent te zijn: hij sloeg een gat van bijna driekwart seconden naar de Zweed Adam Hofstedt, winnaar van de super-G. In run twee deed Hoffmann er nog een schep bovenop: Hofstedt kwam flink tekort en viel weg naar plek vijf, Hoffmann won met maar liefst 2,54 seconden voorsprong op de Zwitser Sandro Zurbrügg, die zevende stond na één run. Diens landgenoot Luc Roduit stond op plek acht en schoof door naar brons op 2,58 tellen.

Slalom vrouwen
Dit keer kon Zweden weer juichen en wel dankzij Emma Sahlin. Na één run stond ze nog drie honderdsten achter Lena Volken, maar voor eigen publiek gaf de Zwitserse het goud in de tweede run net weg: ze pakte zilver op 0,18 seconden van Sahlin. De Duitse Lara Klein liet twee constante runs zien en werd op 0,43 seconden derde, Carla Mijares kwam namens Andorra een dikke halve seconde te kort voor een zeldzame medaille en werd zesde.

Philip Hoffmann, een naam om te onthouden (Foto: OIS/Simon Bruty)
Philip Hoffmann, een naam om te onthouden (Foto: OIS/Simon Bruty)

Slalom mannen
Super-G-kampioen Hofstedt liet zien ook over uitermate soepele heupen te beschikken en in run één sloeg hij gelijk een flink gat naar Edoardo Saracco. De Italiaan werd in de tweede run gepasseerd door de eerdergenoemde Zwitser Luc Roduit, die zilver pakte. Hofstedt was ongenaakbaar en won met 1,32 seconden voorsprong, terwijl reuzenslalomwinnaar Hoffmann - derde na één run - in de beslissende manche onderuit ging.

Teamwedstrijd
Zestien landen stelden één man en één vrouw op in de parallelteamwedstrijd, waarin de landen het in een knock-outfase tegen elkaar opnamen. Duitsland won verrassend van Zwitserland in de kwartfinales, Oostenrijk - met toppers Salzgeber en Hoffmann - rekende met 4-0 overtuigend af met Zweden. Frankrijk en Finland wonnen dan weer wat minder verrassend van de VS en Noorwegen, waarna Duitsland de halve finale verrassend met 3-1 van Oostenrijk won.

Finland klopte Frankrijk met 3-1 en dus waren de finalisten bekend. De Duitse koek was in de eindstrijd echter op: Lara Klein en Max Geissler-Hauber waren geen partij voor Rosa Pohjolainen en Jaakko Tapanainen en dus pakte Finland met 4-0 het goud, terwijl Oostenrijk de Fransen met 2-2 op tijd klopte in de strijd om brons.