Maaltijdbezorgers in de val gelokt en beroofd; politie zoekt getuigen

Afgelopen zaterdagavond werd een 18-jarige pizzakoerier het slachtoffer van een beroving. De jongeman werd rond 19.15 uur door twee personen op de Edward Jennerstraat in Haarlem aangevallen en beroofd van zijn portemonnee.

Het slachtoffer moest een bestelling afleveren en parkeerde zijn scooter voor de woning. Op dat moment werd hij van achteren bij zijn keel gegrepen. Kort daarna kwam een ander persoon voor hem staan, dit betrof een jongeman. Deze laatste begon in de zakken van de jas van het slachtoffer te voelen en haalde hier de bedrijfsportemonnee uit. Toen de buit binnen was, liet degene die de bezorger vast had los en het slachtoffer zag dat dit ook een jongeman was. Het tweetal liep daarna in versnelde pas in de richting van de Professor Donderslaan. De politie werd gealarmeerd maar heeft de belagers niet meer aangetroffen.

Het slachtoffer verklaarde dat beide jongens tussen de 16 en 18 jaar oud zijn, een licht getinte huidskleur hebben en donkere kleding droegen. Eén van de belagers zou zijn haar aan de zijkanten opgeschoren hebben en is ongeveer 1,70 meter. De andere jongen is rond de 1,78 meter en opvallend was zijn slotjesbeugel.

Opnieuw raak
De dag erna was het weer raak in de Edward Jennerstraat. Dit keer werd een 20-jarige pizzabezorgster, van een andere pizzeria, op een zelfde wijze beroofd van de bedrijfsportemonnee. Omstreeks 20.15 uur zette de vrouw haar bezorgfiets voor de deur bij de klant en zag zij drie jongens haar kant op lopen. Eén van hen kwam achter haar staan en hield zijn hand voor haar mond. De tweede jongen ging voor het slachtoffer staan en begon de zakken van de vrouw te doorzoeken.

Nadat de jongen het geld in handen had, liet de andere jongen haar los en rende de jongens weg in de richting van het winkelcentrum Schalkwijk. De derde jongen die de vrouw zag, leek op de uitkijk te hebben gestaan en rende met het duo mee. Eén van de jongens heeft in hun vlucht ook de pizza meegenomen die het slachtoffer uit haar handen had laten vallen. Dit slachtoffer gaf nagenoeg hetzelfde signalement door als het slachtoffer van zaterdagavond.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat geen van de bewoners uit de Edward Jennerstraat eten had besteld. De maaltijdbezorgers lijken dus door hun belagers in de val gelokt. Ook is het aannemelijk dat het om dezelfde daders gaat, maar onderzoek zal moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.