Waterpoloërs beginnen met belangrijke zege op EK

De Nederlandse waterpolomannen zijn het EK in Boedapest begonnen met een zege. Na drie kwarten keek Oranje nog tegen een achterstand aan, maar in het laatste kwart van de wedstrijd maakte de Nederlandse ploeg tegen Roemenië: 9-8 (2-2, 3-2, 1-4, 3-0).

Nederland wist dat in de sterk bezette poule, met titelverdediger Servië en Rusland als overige opponenten, dat de wedstrijd tegen Roemenië cruciaal zou zijn om minstens derde in de poule te worden en de volgende ronde te behalen op het EK.

Nederland had het in de eerste twee kwarten goed voor elkaar en zouden halverwege de wedstrijd met 5-4 voorstaan. In de derde periode kantelde de wedstrijd. Aanvallend kon Nederland weinig uitrichten, terwijl Roemenië wel de gaten in de Nederlandse verdediging vond. Dat resulteerde in vier goals voor Roemenen en nu drie kwarten stond het 6-8 voor Roemenië.

In het vierde kwart wist Nederland zich toch weer terug te knokken in de wedstrijd. Via een penalty bracht Jorn Winkelhorst de stand terug tot 7-8, waarna Harmen Muller de 8-8 voor zijn rekening nam. In de slotfase kreeg Roemenië te maken met verschillende straffen en nadat twee Roemenen tijdstraf hadden maakte Guus van IJperen de winnende 9-8 voor Nederland.

Donderdag staat de tweede poulewedstrijd van Nederland op het programma. Dan speelt de Nederlandse ploeg tegen Rusland, die hun eerste poulewedstrijd verloor met 13-9 van Servië.

De vrouwen komen woensdag alweer in actie. In hun derde groepswedstrijd komt de eerste serieuze tegenstander Italië. De eerste twee wedstrijden werden ruim gewonnen van Israël (22-3) en Duitsland (23-3).

Waterpoloërs beginnen met belangrijke zege op EK (Pro Shots / Insidefoto)