Olympisch rodelkampioen pakt éindelijk World Cup-zege

In het Duitse Altenberg heeft de eerste World Cup rodelen van 2020 een aantal interessante resultaten opgeleverd. Vooral bij de mannen was dat het geval, waar een nieuwe naam toegevoegd werd aan het lijstje World Cup-winnaars.

Mannen
In Pyeongchang werd David Gleirscher twee jaar geleden bijzonder verrassend olympisch kampioen, nadat de Oostenrijker zich in de strijd met zijn broer Nico al op één honderdste geplaatst had voor de Spelen. Een World Cup-zege had hij echter nog niet, tot nu: in Altenberg was hij vooral in de eerste run geweldig, waarna hij zijn voorsprong in de tweede run met verve verdedigde. De Italiaan Dominik Fischnaller werd tweede op 0,233 seconden, een groot verschil in het rodelen, Gleirscher's olympische voorganger Felix Loch uit Duitsland werd op 0,270 seconden derde.

Vrouwen
De Russische Tatyana Ivanova leek het hele veld op te rollen, tot Julia Taubitz naar beneden kwam. Bij afwezigheid van de met zwangerschapsverlof zijnde Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger is de jonge Taubitz de nieuwe koningin van het Duitse damesrodelen en zij rekende in beide runs overtuigend af met Ivanova: 0,172 seconden over twee runs. Op 0,383 tellen ging de derde plek naar Andrea Vötter uit Italië, die daarmee na een hele rits vierde en vijfde plekken éindelijk haar eerste podium mocht vieren. Daria en Dania Obratov plaatsten zich namens Nederland niet voor de hoofdrace.

Dubbels
Ook bij de dubbels werd het podium gevormd door drie verschillende nationaliteiten en wederom stond Oostenrijk bovenaan. Het jonge duo Thomas Steu en Lorenz Koller laat dit seizoen zien definitief wereldtop te zijn en bekroonde dat met een fraaie zege, 0,228 seconden voor de Duitse toppers Toni Eggert en Sascha Benecken. Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov uit Rusland werden op 0,281 seconden derde, de Duitse olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt werden na een flinke fout slechts zevende.

Estafette
Ivanonva, Pavlichenko en Denisev/Antonov gingen als zesde naar beneden en zetten voor Rusland een rappe tijd neer. De Amerikanen, Letten en Canadezen kwamen er niet aan, Taubitz was sneller dan Ivanova, maar Loch verloor tijd op Pavlichenko en Eggert/Benecken kwamen 0,013 seconden tekort. Oostenrijk haalde het vervolgens niet, waarna Vötter, Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner op 0,103 seconden op de derde plek strandden voor Italië.