Heroïsche zege biatlete Mäkäräinen in loodzware omstandigheden

In het Duitse Oberhof is de eerste World Cup in het biatlon van dit kalenderjaar afgesloten. Dat gebeurde zondag met de massastarts, eerst bij de vrouwen en daarna bij de mannen.

Vrouwen
Het was een beetje mistig en er stond een behoorlijk stevig windje in Oberhof, waardoor de eerste liggende schietbeurt voor maar liefst 22 van de 30 deelneemsters minstens één misser opleverde. Na de tweede schiebeurt was alleen de Noorse Tiril Eckhoff voorin nog over met tien treffers, met de eveneens nog foutloze Wit-Russische Iryna Kryuko in de achtervolging.

Met drie missers viel Eckhoff bij schietbeurt drie weg...zo leek het. Kryuko schoot nog eens vijf keer raak en nam de leiding over, maar werd gevolgd door Kaisa Mäkäräinen: de Finse, doorgaans zeker geen beste schutter, miste alleen bij de eerste schietbeurt één keer en met daarna tien treffers kon ze zich voorin nestelen. Door fouten van de concurrentie werden de drie missers van Eckhoff niet eens hard afgestraft, ze kon als derde de ronde weer in.

De laatste schietbeurt zorgde voor de beslissing. Het waaide stevig en Kryuko ging daar met vier missers aan ten onder. Bij Mäkäräinen kwam echter twintig jaar ervaring naar boven: de Finse hield het hoofd ijzig koel, nam rustig de tijd en schoot uitgerekend in dit weer vijf keer raak. Na meer dan een jaar kon de Finse, die een dag eerder haar 37e verjaardag vieren, zo eindelijk weer eens winnen. Eckhoff troefde landgenote Marte Olsbu Røiseland in de slotronde nog af in de strijd om plek twee.

Mannen
Er werd wat beter geschoten dan bij de vrouwen, maar halverwege waren toch nog maar twee man foutloos: de Duitse leider Arnd Peiffer en de Oostenrijker Simon Eder, die met wat anderen op dik twintig seconden zat. Peiffer schoot bij de derde schietbeurt twee keer mis en zag hoe de Fransen Simon Desthieux en Martin Fourcade, die beiden tot dan één misser hadden, de leiding overnamen, terwijl Peiffer zelf op 25 seconden inschoof op de derde plek.

De laatste schietbeurt leverde één misser op voor Fourcade, terwijl Desthieux er twee liet noteren en dus af moest haken. Peiffer hield het bij één misser en twintig seconden achter de winnende Fourcade wist hij zich met een ziedende sprint nog voorbij Desthieux te skiën voor de tweede plek.