Dubbel Russisch goud op Jeugdspelen, gedeeld goud in het alpineskiŽn

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Rusland in het biatlon alvast toegeslagen. De eerste twee gouden medailles gingen naar de grootmacht, terwijl Frankrijk en Oostenrijk op de alpineski's konden juichen.

Alpineskiën - alpinecombinatie mannen
De Zweed Adam Hofstedt had op de openingsdag het goud op de super-G gepakt en op de slalom - het tweede deel van de combinatie - kon hij alleraardigst stand houden: het leverde hem brons op. Dat gebeurde niet achter iemand die zilver won, want die was er niet: het goud moest gedeeld worden. De Fransman Auguste Aulnette stond negende na de super-G, maar met een uitstekende slalom was hij 0,28 seconden sneller dan Hofstedt. Dat gold ook voor de Noor Mikkel Remsøy, die zesde stond na de super-G en op precies de tijd van Aulnette eindigde, wat hen uiteindelijk gedeeld goud opleverde.

Alpineskiën - alpinecombinatie vrouwen
Ook hier betekende goud op de super-G uiteindelijk brons op de alpinecombinatie en wel voor Amelie Klopfenstein uit Zwitserland. De nummer één was duidelijk: Amanda Salzgeber uit Oostenrijk werd vierde op de super-G, skiedde een meer dan uitstekende slalom en won met 0,95 seconden voorsprong op de Hongaars-Israëlische Noa Szollos, die zo haar historische bronzen medaille gelijk een zilveren vervolg gaf.

Aulnette op weg naar het gedeelde goud (Foto: OIS/Joel Marklund)
Aulnette op weg naar het gedeelde goud (Foto: OIS/Joel Marklund)

Biatlon - vrouwen individueel
Niemand kreeg het voor elkaar om foutloos te schieten of het bij één misser te houden en dat was goed nieuws voor Alena Mokhova. De Russische schoot in de eerste en laatste schietbeurt één keer mis en won met overmacht: Jeanne Richard uit thuisland Frankrijk - het biatlon wordt in het Franse Les Tuffes gehouden - eindigde met twee missers op een dikke minuut en pakte zilver. Brons was er voor Wit-Rusland: Yuliya Kavaleuskaya schoot drie keer mis en eindigde op 1:32 minuten, terwijl verder alleen de Italiaanse Martina Trabucchi en de Duitse Johanna Puff binnen de twee minuten bleven.

Biatlon - mannen individueel
Ook bij de mannen zat meer dan achttien keer raken er niet in en ook hier leverde dat Russisch goud op: Oleg Domichek raakte acht van de eerste tien schijven, maar schoot daarna alles omver. Het was genoeg om de Oostenrijker Lukas Haslinger, die eenzelfde schietpatroon liet zien, dertien tellen achter zich te houden. Mathieu Garcia uit Frankrijk pakte met drie missers het brons op 54,9 seconden, anderhalve tel voor de Duitser Elias Asal en zijn ene misser. De Noor Stian Fedreheim werd mt drie missers vijfde, maar de stunt van de dag kwam uit Nieuw-Zeeland: de zeer snelle Campbell Wright, die het ook bij de junioren vaak al prima doet, schoot vier keer mis en eindigde op slechts 1:11 minuten als zesde.

Biatlon - single mixed relay
Het schieten leverde weer flink wat problemen op, maar het Franse duo Jeanne Richard/Mathieu Garcia hield de schade beperkt tot zeven extra patronen en nul strafronden. Daarmee schoven ze in de tweede helft voorbij Sara en Oscar Andersson uit Zweden en Yara Burkhalter/Yanis Keller uit Zwitserland. Het Franse duo pakte zo het goud, Linda Zingerle en Marco Barale uit Italië kenden een indrukwekkend slot en pakten zilver, doordat Barale zich nog voorbij de uiteindelijk bronzen Oscar Andersson werkte.

Mokhova heeft álles gegeven (Foto: OIS/Chloe Knott)
Mokhova heeft álles gegeven (Foto: OIS/Chloe Knott)