Hockeysters opnieuw langs China in Pro League

Het Nederlands hockeyelftal heeft ook de tweede wedstrijd van China in de Pro League gewonnen. Het team van bondscoach Alyson Annan won zondag met 2-4.

Oranje begon sterk gewijzigd aan de tweede wedstrijd in Changzhou. Zo keepte Josine Koning zaterdag tijdens de simpele zege (0-3), maar stond Anne Veenendaal zondag onder de lat.

Debuut Pien Dicke
SCHC-talent Pien Dicke maakte haar officiële debuut en ook Yibbi Jansen, de andere reservespeler in de Pro League-selectie van Annan, kreeg in het tweede duel in het Wujin Hockey Stadium speelminuten. Daarnaast keerden Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Ireen van den Assem terug in de Oranje-formatie.

Dat ging ten koste van Sanne Koolen, Margot van Geffen, Kyra Fortuin, Felice Albers en Ilse Kappelle, die gisteren debuteerde in de selectie van Annan. De bondscoach was overigens de meest opvallende afwezige. Zij volgde de wedstrijd vanaf de tribune. Haar plek werd ingenomen door assistent-coach Albert Kees Manenschijn. Oranje oefende daarmee een soort ‘noodsituatie’ voor het geval dat Annan ooit niet langs de lijn kan coachen.

Opnieuw vliegende start
Vanaf de tribune zag Annan haar ploeg, net als gisteren, met een snelle voorsprong van start gaan. Een voorzet van Laura Nunnink ging via de stick van China-aanvoerder Qiuxa Cui al na zes minuten tegen de planken: 0-1.

Dertig seconden later leek Oranje alweer te scoren, maar de voorzet van Nunnink werd er nu niet ingelopen. Het randcirkelschot van Xan de Waard aan het einde van het eerste kwart werd gekraakt door de Chinese defensie en vanuit de daaropvolgende strafcorner wist Jansen niet te scoren. Ging het dan net zo gemakkelijk als gisteren? Daar leek het wel op. China beet wat meer van zich af, maar echt veel gevaar leverde dat niet op.

Uit het niets scoort China
Oranje trok stoïcijns ten aanval, op jacht naar meer doelpunten. Zeven minuten voor rust verdubbelde Marloes Keetels de voorsprong. Zij scoorde vanuit een rebound (0-2), vlak nadat Lidewij Welten met een strafcornervariant de paal had geraakt. Er leek niets aan de hand voor Oranje, tot een minuut voor rust. China scoorde uit de eerste de beste aanval. Pien Sanders verslikte zich in haar directe tegenstander Peng Yang. De spits van China haalde op randcirkel snoeihard uit met haar backhand: 1-2.

Het duurde slechts zes minuten of de marge was weer twee. In twee instanties bereikte Nunnink Welten, die op haar beurt twee pogingen nodig had om de bal met haar backhand achter keepster Jiao Ye te krijgen voor de 1-3. Het was voor Welten haar tachtigste treffer in het tenue van Oranje.

Strafcorners
Nederland kreeg voldoende mogelijkheden om de score uit te bouwen. Liefst zeven strafcorners werden er versierd, slechts één ging erin. Zowel Jansen als Frédérique Matla mochten aanleggen, maar beide specialisten stuitten keer op keer op de sterk keepende Ye. Matla versloeg Ye wel diep in de Chinese cirkel. De goalgetter van den Bosch werd bediend door Maria Verschoor, draaide goed weg bij haar directe tegenstander en plantte de bal in het doel: 1-4.

De paal stond de 1-5 van Nunnink in de weg, waardoor China in het laatste kwart aan de overkant weer dichterbij kon komen. Van dichtbij prikte Chen Yi de 2-4 binnen. Die twee tegentreffers zijn een smetje op een succesvol weekend in China. Over twee weken vervolgt Oranje het Pro League-avontuur in de Verenigde Staten.