Geldslurpende Citytrees duiken nu op in Londen

Ze zouden evenveel vuile lucht moeten filteren als 275 bomen, maar in naam van de klimaathysterie werd vooral de portemonnee van de gemeente gezuiverd. Amsterdam stopte vorig jaar met de twee ton kostende Citytrees in de Valkenburgerstraat, toch betekende dat niet het einde van de mosmuren, want de slimme verkoper van de 'oplossing tegen fijnstof' heeft zijn spul kunnen slijten in Londen.

In Oost-Londen zijn drie Citytrees geplaatst met de bedoeling om de luchtvervuiling aldaar wel aan te pakken. Of dat ook gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat de Citytrees werken. Verschillende hoogleraren en het RIVM twijfelden daarom aan de zuiverende capaciteit van deze wel erg dure verticale stukjes mos met zonnepanelen.


Twijfels aan werkzaamheid aan begin project (Bron: YouTube)

Bovendien noemden zij de Citytrees een afleidingsmanoeuvre de enige echte oplossing om de luchtvervuiling in de stad aan te pakken, is volgens hen het verminderen van uitlaatgassen en daarmee gemotoriseerd verkeer.

Bruine muur
De twijfels over de zuiverende capaciteit van de met mos gevulde pilaren, sloeg later om in ongeloof. Al na iets meer dan een jaar was er van het groene mos niets meer over en werden er doeken geplaatst over de bruine muren.

Of de Citytrees in Londen het langer vol gaan houden zal moeten blijken. Op een foto van een van de Citytrees lijkt het mos al wat te verdorren.