Vreemde uitslag reuzenslalom Adelboden

De heren alpineskiërs strijken dit weekeinde neer in het Zwitserse Adelboden, waar op de beruchte Chuenisbärgli een reuzenslalom en een slalom gepland staan. Zaterdag was het de beurt aan het eerste onderdeel en dat zorgde voor vreemde uitslagen.

Na de eerste run ging niemand minder dan de Italiaan Luca de Aliprandini aan de leiding, een unicum voor de toch al 29-jarige specialist. Opvallender was nog dat hij op 0,04 seconden gevolgd werd door leeftijds- en landgenoot Giovanni Borsotti, die als 53e naar beneden was gekomen. Loïc Meillard was op 0,11 seconden een van de weinige meer normale namen bovenin, op twee honderdsten van de Zwitser volgden de Canadees Erik Read en de Fransman Mathieu Faivre, met de Sloveen Zan Kranjec (+0,24) en de verrassende Kroaat Filip Zubcic (+0,26) daar weer achter.

Dé man van de tweede run was Roland Leitinger, 27e na één run. De Oostenrijker zag de een na de ander niet aan zijn tijd komen, tot Aleksander Aamodt Kilde en Victor Muffat-Jeandet dat wel deden. De Fransman zag zijn tijd geëvenaard worden door de Noor Henrik Kristoffersen en het duo zou uiteindelijk de derde plek delen.

Zubcic was een paar tienden sneller, Kranjec nam de leiding over en de rest kon het niet bolwerken. Faivre hield de schade met plek acht nog het meest beperkt, maar de rest viel ver terug of viel zelfs helemaal: De Aliprandini liet een gouden kans liggen en ging onderuit.

Kranjec pakte zo de zege, pas zijn tweede in de World Cup, terwijl Zubcic in zijn 94e World Cup-start zowaar uiterst verrassend een eerste podiumplek pakte.