Rijksrecherche staakt onderzoek naar lek rond burgemeestersbenoeming Halsema

De Rijksrecherche heeft het onderzoek naar het lek rondom de burgemeestersbenoeming van Femke Halsema in Amsterdam naar De Telegraaf gestaakt. De zaak is geseponeerd omdat er te weinig bewijs is.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf. Er was een verdachte in beeld, maar na onderzoek bleek er onvoldoende bewijs te zijn. Wie die verdachte was en of die in de gemeenteraad zit, is niet bekend.

Vertrouwelijke informatie
De Rijksrecherche startte het onderzoek vorig jaar nadat er mogelijk vertrouwelijke informatie werd doorgespeeld aan De Telegraaf. De krant beschreef in mei 2018 onder meer over hoe de vertrouwenscommissie die zich bezighield met de benoeming van de nieuwe burgemeester, overleg pleegt. De informatie viel onder de geheimhouding.

Ook berichtte de krant dat er binnen de gemeenteraad verzet zou zijn tegen de voordracht van Halsema als burgemeester. Oud-wethouder Carolien Gehrels zou de tweede kandidaat zijn geweest.

Partij voor de Dieren-raadslid Joris van Lammeren deed als voorzitter van de vertrouwenscommissie aangifte. Maar nu blijkt dat het onderzoek naar het lek is gestaakt.