NBA: Block party in Los Angeles

De Los Angeles Lakers wonnen gisteravond in de NBA van de Detroit Pistons. Het verschil in de wedstrijd, die Los Angeles met 106 – 99 won, werd gemaakt onder de basket. De drie centers van de Lakers blockten liefst negentien schotpogingen van de Pistons.

De Los Angeles Lakers worden dit jaar geroemd om het aanvallende spel van Anthony Davis en LeBron James. Tegen de Detroit Pistons bleek dat het verdedigend ook kan draaien voor de ploeg uit Californië. Anthony Davis blokkeerde acht schoten, JaVale McGee zes en Dwight Howard vijf. Het gros van de blocks kwam op schotpogingen van Dwight Howard en Derick Rose. De Lakers hadden alle verdedigende prestaties ook nodig. Detroit bleef de hele wedstrijd goed bij en stond halverwege het vierde kwart nog voor.

De Lakers verloren richting de Kerstdagen vier wedstrijden op rij, maar hebben sindsdien de stijgende lijn weer te pakken. De laatste vijf wedstrijden werden gewonnen.

De Detroit Pistons overwegen de handdoek in de ring te gooien met de huidige selectie. Blake Griffin is geen schim meer van de speler die hij was en gevreesd wordt dat hij dit ook niet meer zal worden. Center Andre Drummond staat voor veel geld op de loonlijst, maar is geen speler die in de huidige NBA een team kan dragen. Drummond wordt nadrukkelijk genoemd in discussies over spelersruilen.

Eerder op de avond wonnen in dezelfde hal de Clippers van de New York Knicks. De wedstrijd kende een bizar scoreverloop. New York stond na één kwart met 29 – 45 voor. Het was het grootste aantal punten dat de Knicks ooit na één kwart gescoord hadden. Een stunt leek mogelijk, maar in een zucht van tijd hadden de Clippers de achterstand ongedaan gemaakt. Bij rust stond het 76 – 69.

Beide ploegen bleven in hoog tempo doorscoren, maar de Clippers trokken met 135 – 132 aan het langste eind.

Kawhi Leonard ontbrak bij Los Angeles, maar zijn honneurs werden met verve waargenomen door Paul George, Montrezl Harrell en Lou Williams. Het drietal was samen goed voor 98 punten. Het rommelt een beetje bij de Clippers. Er zijn signalen over ontevredenheid bij bepaalde spelers en de resultaten in de laatste wedstrijden zijn wisselvallig. De play-offs zijn nog ver weg, maar als de Clippers aanspraak willen maken op de titel moet er in april wel een team staan dat voor elkaar door het vuur wil gaan.

De New York Knicks spelen zoals zo vaak een verloren seizoen. Maar sinds het vertrek van coach David Fizdale zijn de resultaten wel aantoonbaar beter. Onder de nieuwe coach Mike Miller, niet te verwarren met de oud-speler, worden bijna de helft van de wedstrijden gewonnen. Knicks-fans, hard en cynisch, omarmen de huidige middelmatigheid van de ploeg als een groot succes.