Dakar: Zala verrast favorieten bij de auto's

Vaidatos Zala heeft verrassend de eerste Dakaretappe van 2020 op zijn naam geschreven. De Litouwer was met zijn Mini op de 319 kilometer lange proef tussen Jeddah en Al Wajh twee minuten sneller dan meervoudig winnaar Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz.

Titelverdediger Nasser Al-Attiyah opende de proef als snelste, maar de Qatarees kreeg onderweg te maken met drie lekke banden binnen vijftien kilometer en verloor zodoende vijf minuten op Zala die naarmate de proef vorderde steeds verder naar voren kwam. Peterhansel verloor tijd door communicatieproblemen, terwijl er andere rijders waren die net als Al-Attiyah tijd verloren door lekke banden. Onder hen was Bernhard ten Brinke die desondanks naar een prachtige vijfde stek reed. Tweede Nederlander werd Erik van Loon die op dertien minuten achterstand naar de tiende tijd reed, nog net voor debutant Fernando Alonso.

Romain Dumas, die net als Alonso, al eens zegevierde in de 24 uur van Le Mans, kan tot de uitvallers gerekend worden. De bolide van de Fransman brandde onderweg uit.