Duitse bobsleeŽrs pakken 1-2-3'tje, 1-2-3'tje en 1-2'tje

De World Cup bobsleeën is dit weekeinde neergestreken in het Duitse Winterberg. Daar stond één wedstrijd voor de vrouwen op het programma en twee voor de mannen, beiden in de viermansbob en de tweede daarvan deed tevens dienst als EK.

Op dag één ging de winst naar de ploeg van de Duitse piloot Francesco Friedrich. Hij zette een geweldige tweede run neer en ging daarmee voorbij aan de slee van landgenoot Nico Walther, die voor het eerst in zijn leven níet in een FES-slee naar beneden ging. Dat deed Friedrich voor het eerst juist wel en Walther's Stampfer-slee bleek net wat te langzaam: hij verloor met 0,20 seconden.

De Let Oskars Kibermanis completeerde met zijn ploeg het podium op 0,40 seconden, waarmee hij op één honderdste van een seconde een Duits podium voorkwam - Johannes Lochner werd vierde. Ivor de Bruin, Janko Franjic, Joost Dumas en Dennis Veenker eindigden als gedeeld zestiende.

Walther kwam er in de tweede wedstrijd net niet echt aan te pas, hoewel hij wel keurig derde werd. Friedrich stond dit keer na één run op de eerste plek, maar ook nu werden de rollen omgedraaid: ondanks een fout in het laatste stuk pakte Lochner de snelste tijd en Friedrich eindigde er 0,02 seconden achter, wat een Duits 1-2-3'tje opleverde. De Bruin eindigde nu als zeventiende, wat neerkwam op een dertiende plek op het EK.

De vrouwenwedstrijd leverde niet geheel verrassend - zeker op een eigen baan - een volledig Duits podium op. Stephanie Schneider stond na één run bovenaan en met de pas 19-jarige remster Kira Lipperheide hield ze wereld- en olympisch kampioene Mariama Jamanka en remster Annika Drazek welgeteld 0,040 seconden achter zich.

De jonge Laura Nolte maakte met remster Debora Levi haar World Cup-debuut, stond tweede na run één en eindigde uiteindelijk op 0,13 seconden op een uiterst knappe derde plek. Een dillemma voor het Duitse team, want mededebutante Kim Kalicki haalde dit seizoen ook al podiumplaatsen, terwijl er maar drie plekken per wedstrijd zijn per land.