Kamermeerderheid tegen vuurwerkverbod slinkt snel

Nadat eerder burgemeesters Jan van Zanen van de stad Utrecht en Johan Remkes van Den Haag zich al voor een vuurwerkverbod uitspraken, lijkt nu ook de Tweede Kamer overstag te gaan. Tot 2019 was er nog een ruime meerderheid tegen een vuurwerkverbod, maar die meerderheid slinkt met het ingaan van het jaar 2020 snel.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren de traditionele partijen voor een vuurwerkverbod, maar nu voegen D66, Christen Unie, 50Plus en SGP zich bij die groep. Volgens dagblad AD twijfelt de PvdA nog en zijn bij de SP, VVD en CDA interne discussie gaande over dit onderwerp.

De laatste twee partijen storen zich vooral aan de wetteloosheid die lijkt te heersen rond de jaarwisseling. De mogelijkheid en vrijheid om vuurwerk af te steken staat, volgens bronnen binnen die partijen, niet meer in verhouding tot de groeiende schade aan auto's, containers, etcetera. De aanvallen tegen handhavers en hulpverleners worden dan nog niet meegenomen in de discussie.

De schatting is dat er nu 59 zetels voor een vuurwerkverbod zouden stemmen. Zodra de SP of het CDA zich daarbij zal voegen, komt een kamermeerderheid voor een 'handhaafbaar vuurwerkverbod' in zicht.

De leider van de D66, Rob Jetten, riep het kabinet al op om vooral te luisteren naar de burgemeesters die het zat zijn dat hun stad en inwoners elk jaar weer grote schade oplopen.

Petitie voor vuurwerkverbod
Eerder werd een vuuwerkverbod al massaal door het volk getekend. Meer dan 10.000 handtekeningen per dag stroomden binnen bij het vuurwerkmanifest, die in het leven werd geroepen door een aantal traumachirurgen die zich zorgen maakten over het groeiende aantal slachtoffers van vooral legaal vuurwerk.

Teken de petitie hier.