Standbeeld Ibrahimovic in Malmö volledig vernield

Het standbeeld van Zlatan Ibrahimovic is in de nacht van zaterdag op zondag volledig vernield door vandalen. Nadat de Zweed zich als aandeelhouder inkocht bij Hammarby IF, werd hem dat niet in dank afgenomen voor de achterban van Malmö FF. Het standbeeld was de voorbije weken al doelwit van vandalisme, maar na de laatste vernielingen is het maar de vraag of het standbeeld nog op zijn oude plaats zal terugkeren.

Het standbeeld van de kersverse aanvaller van AC Milan is vannacht ten val gebracht, zo werd rond half twee vannacht via sociale media al duidelijk. Het bronzen standbeeld is via de voeten omgehakt of afgesneden; alleen de voeten staan nog op de sokkel. Over het hoofd van het standbeeld is een blauw shirt met de letters ‘Zweden’ getrokken. Op de grond is met blauwe letters het woord ‘verwijderen’ gespoten. Op het standbeeld zelf is ook een blauwe kleur waarneembaar.

Twee maanden geleden werd het standbeeld onder grote publieke belangstelling onthuld. Ibrahimovic werd geboren in Malmö en zette de eerste stappen in zijn profcarrière bij de club in de Zweedse stad. Mede daarom werd er afgelopen jaar een standbeeld van Ibrahimovic voor het stadion van Malmö FF neergezet. Toen bekend werd dat Ibrahimovic zich voor 25 procent had ingekocht bij Hammarby IF, werd een wc-bril om de arm van het beeld gehangen en een zak over het hoofd gedaan.

Op de deur van de woning van Ibrahimovic werd ‘Judas’ gekladderd en op sociale media gingen beelden rond van woedende supporters die probeerden om het standbeeld in brand te steken. Vandalen gingen afgelopen maand al een stap verder en zaagden de neus van het standbeeld af, terwijl ook een teen werd verwijderd. Ook werd het bronzen standbeeld zilver gespoten.