'Duitsland krijgt probleem met geweld uit extreemlinkse hoek'

Gerichte aanvallen op de politie tijdens Oud en Nieuw in de Duitse stad Leipzig door extreemlinkse groeperingen, vergroten de zorgen van de Duitse politie tegen het opkomend geweld uit deze groep.

Tijdens de nieuwjaarsviering werden agenten in de Oost-Duitse stad belaagd met zwaar vuurwerk. Negen personen werden gearresteerd en één agent was zo zwaargewond dat hij een spoedoperatie moest ondergaan. De buurt waar het geweld uitbrak staat al jaren bekend als een links alternatief bolwerk waar de politie vaak met geweld te maken krijgt.

"Deze avond werd duidelijk dat inhumaan geweld ook van de linkse activisten kan komen", aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die nogmaals benadrukte dat Duitsland een sterk politie-apparaat nodig heeft.

Politici uit de linkerflank beschuldigden de politie juist van het uitlokken van de aanval. Juliane Nagel, een linkse wethouder van 'Die Linke', vond dat juist de agressieve houding van de politie een tegenaanval uitlokte. Zij eindigde haar verhaal met de dooddoener dat geweld tegen de politie natuurlijk nooit goed te praten valt.

Toch is het links-extremisme nog niet zo sterk aanwezig in de statistieken als het rechts-extremisme. Waar 'extreemlinks' gesteund wordt door negenduizend volgers, wordt 'extreemrechts' gesteund door twaalfduizend sympatisanten.

Deelstaat Saxen, waar Leipzig deel van uitmaakt, is een 'hotspot' voor het links extremisme. In de deelstaat is zelfs een speciale politie-eenheid opgericht die zich alleen bezighoudt met het opsporen en tegenhouden van aanslagen door extreemlinks. Deze 'Soko-LinX'-eenheid is in het leven geroepen nadat extreemlinkse groepen bouwplaatsen en bedrijven in Leipzig in brand staken.

Rainier Wendt, voorzitter van de Duitse politievakbond, vindt het prima dat extreemrechts in de gaten wordt gehouden, maar merkt ook op dat extreemlinks niet uit het oog moet worden verloren. Over de aanslag op de agenten was hij duidelijk: "De definitie van terrorisme bevat het verspreiden van angst door middel van geweld. Wat we nu zagen is van een hoger niveau dan ooit, een gerichte levensbedreigende aanval op agenten. We zullen helaas rekening moeten gaan houden met het feit dat één dezer dagen een agent komt te overlijden."