Sterrenregen Boötiden vooral in het zuidwesten te zien

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we kunnen al wensen dat al onze goede voornemens uitkomen. Dit weekend zijn de vallende sterren van de Boötiden te zien. Op 4 januari kunnen op het hoogtepunt ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar zijn. Het weerbeeld laat een mix van wolken en opklaringen zien en vooral in het zuiden en westen is er kans dat je een wens mag doen.

Elk jaar zijn in het begin van januari de vallende sterren van de Boötiden te zien. Deze meteoren geven een blauwachtig licht en trekken een lang spoor door de lucht. De piek van de Boötiden is heel erg scherp en de vallende sterren zijn alleen in de nacht naar zaterdag 4 januari te zien. Vandaag en ook zondag hoef je daarom eigenlijk niet te kijken.

Het weerbeeld laat in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vroeg een mix zien van wolken en brede opklaringen. Vooral in het zuiden en westen flinke gaten in de bewolking en zouden de vallende sterren goed te zien kunnen zijn. In het oosten en noorden komt meer bewolking voor en heb je echt meer geluk nodig.

Moet ik de hele nacht opblijven om ze te zien?
Om ze te zien hoef je zaterdag niet de hele nacht op te blijven, want de piek ligt in de vroege ochtend. Tussen 6 en 8 uur zijn de meeste vallende sterren te zien en het absolute hoogtepunt vindt plaats om 6:45 uur. Dan zijn ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Toch zijn er ook eerder in de nacht al vallende sterren te zien. Om 2:00 uur zijn het er bijvoorbeeld veertien en om 4:00 uur ongeveer 30.

Dit jaar vallen er veel minder sterren dan de vorige editie van de Boötiden. Vorig jaar waren er namelijk meer dan honderd vallende sterren te zien. Dat er dit jaar minder te zien zijn komt doordat de eigenlijke piek tijdens onze daglichtperiode valt. Volgend jaar zijn de Boötiden bijna niet te zien, want dan valt de piek bij ons helemaal overdag. Alleen in de ochtend en avond van 3 januari 2021 is nog een handvol vallende sterren te zien.

Om de vallende sterren te zien met je zaterdagochtend naar het oosten kijken. Zodra de zon opkomt is het schouwspel ten einde.