Huize Henriëlla in Den Haag schiet tekort in ouderenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Huize Henriëlla bv een aanwijzing gegeven. Huize Henriëlla verleent in Den Haag op twee locaties kleinschalige woonzorg aan ouderen. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg.

Huize Henriëlla biedt in Den Haag zorg op de locatie Laan van Meerdervoort en de locatie Thomsonplein. In oktober 2018 verzocht de inspectie Huize Henriëlla na een inspectiebezoek maatregelen te nemen om de zorg te verbeteren. In oktober en december 2019 bezocht de inspectie deze zorgaanbieder opnieuw.

De inspectie stelt vast dat Huize Henriëlla tekortschiet op de thema’s deskundige zorgverlener, cliëntdossier en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dit zijn onderwerpen waar de inspectie tijdens een bezoek op let.

De inspectie constateert dat de bestuurder sinds het eerste bezoek in 2018 onvoldoende heeft gestuurd op het systematisch bewaken, beheersen en verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van zorg binnen Huize Henriëlla. Het aantal normen waaraan de zorgaanbieder niet voldoet is in die periode toegenomen.

Daarnaast missen zorgverleners deskundigheid voor de groep mensen voor wie ze zorgen. Er is een gebrek aan kennis over de zorgverlening aan de doelgroep aan wie Huize Henriëlla zorg verleent. Verder is sprake van onvoldoende professionele afwegingen, onvoldoende dossiervoering en onvoldoende multidisciplinaire samenwerking.

Om deze redenen geeft de inspectie een aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Huize Henriëlla krijgt uiterlijk tot en met 16 april 2020 de tijd om de tekortkomingen weg te nemen.

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. De inspectie heeft bij het bezoek in december gezien dat Huize Henriëlla inmiddels aan de slag is gegaan om de zorg te verbeteren.

Als Huize Henriëlla niet binnen de termijn aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie verdere stappen nemen in de vorm van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom.