Peter Wright overklast Van Gerwen en is wereldkampioen darts

Peter Wright is de nieuwe wereldkampioen darts van de PDC. Hij versloeg drievoudig kampioen Michael van Gerwen. Het werd 7-3.

Wright mocht aan de set beginnen, maar het was Van Gerwen met een break van 88 de eerste leg pakte. De Schot brak echter direct terug en het werd 2-2. Van Gerwen kreeg een kans om de set af te snoepen, maar miste bullseye voor een 170-finish. Wright kwam terug voor 56 en maakte er 1-0 in sets van.

Op 1-1 in de tweede set is het Wright die met een break van 81 een voorsprong pakt en vervolgens ook de set. De Schot is scorend een stuk beter en noteerde 105 gemiddeld tegenover 99 van Van Gerwen. De titelverdediger werd wakker en won set drie met 3-0 en een setgemiddelde van 122.
Van Gerwen ging 128 niet uitgooien, terwijl Wright op 140 stond. De Schot nam de uitdaging aan en gooide het uit. De break werd echter direct ongedaan gemaakt. Op 2-2 kreeg Wright een kans om de set te pakken, maar verzuimde. Van Gerwen stond klaar en gooide 25 uit om de stand gelijk te trekken.

Van Gerwen heeft in set vijf problemen om met name dubbel zestien te vinden. Hij miste in totaal zeven pijlen op de dubbels in legs vier en vijf waardoor Wright op 3-2 kwam. Het momentum lag weer naar de Schot en won set zes met 3-0.

Op 0-1 in de zevende set kan Van Gerwen eindelijk weer eens een leg pakken na zeven legs op rij verloren te hebben. Hij won de set met 3-1 en kwamweer op één set achterstand (4-3). Het werd 2-2 in set acht. Beide heren hadden problemen om de tripels te vinden. Van Gerwen faalde vanaf 72, waarna Wright 50 uitgooide om 5-3 voor te komen.

Opnieuw 2-2 in set negen. Wright gooide 130 niet uit, maar Van Gerwen wist 100 ook niet uit te gooien. Wright kwam terug en maakte er 6-3 van en brak Van Gerwen direct. Met een tiendarter maakte de Nederlander er wel 1-1 van. Hij miste dubbel twaalf voor een perfecte leg. Een nieuwe break volgde nadat Wright 76 uitgooide. Nog één leg verwijderd van de overwinning. Van Gerwen had de handdoek geworpen. Via dubbel tien werd Peter Wright wereldkampioen.

Peter Wright is wereldkampioen. (PRO SHOTS/Imago)
Peter Wright is wereldkampioen. (PRO SHOTS/Imago)