Hekman grijpt in Enschede voor het eerst Nederlandse titel marathonschaatsen

Gary Hekman voor het eerst in zijn carriere de Nederlandse titel in het marathonschaatsen op zijn naam geschreven. De schaatser uit Kampen was op IJsbaan Twente in Enschede na een massasprint veruit de sterkste.

Op enige afstand kwam Sjoerd den Hertog als tweede over de finish. De onttroonde Arjan Stroetinga, recordhouder met zeven overwinningen, moest genoegen nemen met brons. Eerder dit seizoen wist Hekman al de Trachitol Trophy op zijn naam te schrijven. Voor het eerst in negen jaar is de winnaar van de NK marathonschaatsen op kunstijs niet uit de ploeg van coach Jillert Anema gekomen.

De 31-jarige Hekman draait al een tijd mee in het marathonschaatsen. Hij behaalde veel zeges, werd zelfs twee keer nationaal kampioen op natuurijs, maar op kunstijs lukte het nooit. "Och man, hier heb ik al die jaren voor gestreden", zei hij na zijn winst. Vorig jaar lag hij op kop, maar hij viel in de laatste bocht en zag Stroetinga weer winnen. "Ik werd vanmorgen wakker en dacht maar een ding: Stroetinga is vandaag voor mij. Wat er ook gebeurt."

Er deden zich geen lange ontsnappingen voor in de 150 ronden tellende wedstrijd. De race kabbelde richting een massasprint. Deze werd dus gewonnen door Hekman. 

Hekman wint voor het eerst de Nederlandse marathontitel. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Hekman wint voor het eerst de Nederlandse marathontitel. (PRO SHOTS/Erik Pasman)