Irene Schouten verovert vijfde Nederlandse marathontitel en evenaart Keulen-Deelstra

Irene Schouten heeft in Enschede haar Nederlandse marathontitel op kunstijs geprolongeerd. De 27-jarige schaatsster van Royal A-ware zegevierde na honderd ronden op kenmerkende wijze. Ze trok in de slotronde al vroeg de sprint aan waarna ze niet meer te achterhalen was. Marijke Groenewoud eindigde als tweede en Manon Kamminga pakte brons.

Met haar vijfde titel op rij komt Schouten op gelijke hoogte met recordhoudster Atje Keulen-Deelstra, die in haar rijke loopbaan eveneens vijf marathontitels greep. Dat deed ze in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980. Schouten steekt in topvorm, want afgelopen weekeinde greep ze bij de NK afstanden op de langebaan nog de titel op de massastart en eindigde ze als tweede op de 3.000 en 5.000 meter.

"Dit was wel echt een groot doel", zei Schouten vlak na de finish. "Atje is gewoon een legende, daarnaast staan is echt super."  Schouten richtte zich ook tot haar ploeggenote Carien Kleibeuker, die haar uit de wind hield. "Ze heeft ronden lang op kop gebeukt, zodat ik me kon sparen voor de sprint. Echt bedankt, Carien."

Tijdens de wedstrijd waren er verschillende pogingen om met een kopgroep weg te rijden, maar deze werden iedere keer weer teruggehaald. Kleibeuker had daarbij veel beulswerk verricht. 

De mannen strijden zaterdag eveneens om de titel. Arjan Stroetinga, net als Schouten winnaar van de massastart op de NK, is titelverdediger. Hij gaat op jacht naar zijn achtste nationale titel.

Vijfde Nederlandse titel voor Irene Schouten. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Vijfde Nederlandse titel voor Irene Schouten. (PRO SHOTS/Erik Pasman)