Lindvik wint nieuwjaarsspringen Garmisch-Partenkirchen

Schansspringer Marius Lindvik heeft zijn allereerste zege in de World Cup te pakken. De 21-jarige Noor, die nog geen dertig World Cup-deelnames in de tas heeft zitten, was in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de beste in de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee.

Vooral in de eerste ronde maakte Lindvik grote indruk: met 143,5 meter evenaarde hij het uit 2010 stammende schansrecord van de Zwitserse veteraan Simon Ammann. De Pool Dawid Kubacki volgde op enige afstand, met thuisfavoriet Karl Geiger daar dan weer achter, gevolgd door World Cup- en Vierschansenleider Ryoyu Kobayashi.

Daiki Ito uit Japan bleek de beste van iedereen buiten de top-4, maar kwam niet echt in de buurt van het podium. Kobayashi sprong prima in de tweede ronde, maar het was niet genoeg om Geiger te passeren. Sterker nog, de Duitser nam de leiding en sprong voorbij Kubacki, waardoor het publiek kon hopen op de eerste Duitse nieuwjaarszege sinds Sven Hannawald in 2002.

Het mocht echter niet zo zijn: Lindvik sprong ook in de tweede ronde uitstekend en ging over Geiger heen, waarmee zijn eerste zege een feit was. Geiger en Kubacki completeerden het podium, titelverdediger Kobayashi staat wel weer steviger op de eerste plek in de Vierschansentournee.

De tournee trekt nu naar Oostenrijk, waar vrijdag in Innsbruck de kwalificatie wordt gesprongen. Op die prachtige Bergiselschanze, misschien wel de mooiste schans op aarde, staat zaterdag om 14.00 uur wedstrijd drie op het programma.