Vierschansentournee gaat van start, na 25 jaar geen Kasai

Het is eind december en sportliefhebbers weten wat dat betekent: de Vierschansentournee komt eraan! Want nee, het schansspringen op Nieuwjaarsdag is - in tegenstelling tot wat de NOS ons probeert te doen geloven - geen opzichzelfstaande wedstrijd, het is slechts de tweede wedstrijd in de befaamde tournee, die ook gewoon onderdeel uitmaakt van de World Cup.

Titelverdediger en World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi is de laatste weken lekker op dreef: hij won in Klingenthal en Engelberg en staat aan de leiding in de World Cup, voor de wat instabiele Oostenrijker Stefan Kraft. De Duitser Karl Geiger staat op plek drie, maar heeft eigenlijk nauwelijks een échte uitschieter, zoals de Pool Kamil Stoch - Vierschansenwinnaar van twee jaar terug - die met onder meer zijn zege in Engelberg wél heeft.

De Noor Daniel André Tande won de eerste twee wedstrijden van de winter, maar is sindsdien bepaald niet best bezig. Philipp Aschenwald uit Oostenrijk springt zo nu en dan geweldig, maar is ook zeker niet stabiel, terwijl Peter Prevc eindelijk weer op de weg terug lijkt te zijn. Anze Lanisek, Marius Lindvik en Yukiya Sato completeren de top-10, maar het is lastig om ze als Vierschansenwinnaars te zien.

Dé legende in het schansspringen is uiteraard Noriaki Kasai, maar de Japanner kent een uiterst moeizaam seizoen. Na 25 opeenvolgende optredens in de tournee - in 1994/95 was hij er wegens een blessure voor het laatst niet bij - moet Nori dit keer toekijken, voor het eerst sinds een tijd waarin veel van de huidige toppers nog niet eens geboren waren.

Alle wedstrijden zijn zoals gewoonlijk live te zien op Eurosport en het Duitse ARD of ZDF, afhankelijk van de dag. De NOS zal er op nieuwjaarsdag ook wel bij zijn, maar dat mag men gerust links laten liggen.

Oberstdorf, Schattenbergschanze
Kwalificatie - 28 december, 16.30 uur
Wedstrijd - 29 december, 17.30 uur

Garmisch-Partenkirchen, Grosse Olympiaschanze
Kwalificatie - 31 december, 14.00 uur
Wedstrijd - 1 januari, 14.00 uur

Innsbruck, Bergiselschanze
Kwalificatie - 3 januari, 14.00 uur
Wedstrijd - 4 januari, 14.00 uur

Bischofshofen, Paul-Asserleitner-Schanze
Kwalificatie - 5 januari, 16.30 uur
Wedstrijd - 6 januari, 17.15 uur

Noriaki Kasai is er na 25 achtereenvolgende deelnames niet bij (Pro Shots/Action Images)
Noriaki Kasai is er na 25 achtereenvolgende deelnames niet bij (Pro Shots/Action Images)