Roest blijft Kramer voor op 5.000m

Patrick Roest is net als vorig jaar Nederlands kampioen op de 5.000 meter gewonnen. Bij het NK afstanden in het Thialf in Heerenveen zegevierde hij in 6.09,79. Sven Kramer werd tweede in 6.10,91, Jorrit Bergsma maakt het podium compleet in 6.14,65. Deze drie plaatsen zich ook voor de 5.000 meter bij de WK afstanden.

De laatste drie ritten waren de belangrijksten. In de zesde reed de tienvoudig nationaal kampioen Sven Kramer tegen Marcel Bosker. Kramer oogde goed en hij wist een kleine voorsprong te nemen op zijn opponent. Met nog vijf ronden te gaan, versnelden beide schaatsers en de ronde erna ging zelfs in 29,00 voor Kramer. Bosker zat daar drie seconden achter. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.10,91 over de meet, zijn zesde tijd ooit en zijn snelste van dit seizoen.

Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen vormden het eennalaatste paar. Blokhuijsen nam de regie toch wel wat verrassend in handen. Bergsma versnelde echter zes ronden voor de finish, en Blokhuijsen kon niet aanhaken. De tijd van Kramer kon Bergsma echter niet verbeteren en hij kwam in 6.14,65 over de meet.

Patrick Roest, die dit seizoen alle 5.000 meters won waar hij aan meedeed, reed in de laatste rit tegen zijn ploeggenoot Douwe de Vries. Zoals te verwachten was het Roest die de regie in handen nam. Hij reed iets onder de tijd van Kramer. In de laatste twee ronden zette Roest het gas erop en hij kwam uiteindelijk in 6.09,79 over de meet.