Brand en Van der Poel opnieuw winnaar in wereldbeker

Lucinda Brand en Mathieu van der Poel hebben de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder gewonnen. Beide Nederlanders wonnen afgelopen zondag ook al de wereldbekercross in Namen.

Op het snelle parcours op en rondom het circuit van Zolder bleef lange tijd een kopgroep van een half dozijn rensters aan de leiding. In de slotfase verhoogde Brand het tempo en bleven de Nederlandse kampioene samen met Marianne Vos en Ceylin del Carmen Alvarado over.

In de laatste paar honderd meter moest Vos lossen. Op de asfaltstrook naar de finish versloeg Brand vervolgens haar landgenote Alvarado. In de sprint voor de derde plaats werd Vos verslagen door Annemarie Worst.

De wedstrijd bij de mannen was minder spannend. Net als bij de vrouwen bleef een grote groep lange tijd bij elkaar. In die groep ontbrak Toon Aerts, de leider in het klassement, was in de eerste ronde gevallen en moest een inhaalrace rijden. Uiteindelijk finishte de Belgisch kampioen als veertiende.

Bijna halfweg koers verhoogde Van der Poel het tempo en sloeg meteen een gaatje naar zijn voormalige medekoplopers. De renner van Corendon-Circus kon vervolgens de voorsprong consolideren en zijn dertiende zege van het seizoen boeken. Op de tweede en derde plaats eindigden de Belgen Laurens Sweeck en Quinten Hermans.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Marianne Vos (NED)
5. Inge Van Der Heijden (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Shirin Van Anrooij (NED)
9. Yara Kastelijn (NED)
10. Laura Verdonschot (BEL)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Thijs Aerts (BEL)

Lucinda Brand wint de wedstrijd. (PRO SHOTS/Sipa USA)
Lucinda Brand wint de wedstrijd. (PRO SHOTS/Sipa USA)