Zilver voor zeiler Heiner op WK Finn in Melbourne

Nicholas Heiner heeft bij de WK Finn aan de kust van Melbourne een zilveren medaille veroverd. De 30-jarige zeiler moest genoegen nemen met een tweede plaats achter de Nieuw-Zeelander Josh Junior.

Heiner had aan het begin van de medalrace nog een kans op het goud, maar dan moest de Nederlandse zeiler in de medalrace ruim voor Junior eindigen. Heiner eigende in de medalrace op de derde plaats. Alleen dat was niet voldoende voor het goud, want de Nieuw-Zeelandse zeiler Junior eindigde op de zevende plaats en dat voldoende voor de wereldtitel. Het brons ging naar de Hongaar Zsombor Berecz.

Heiner: "Het was vandaag sowieso lastig om JJ (Josh Junior) nog in te halen, het puntenverschil met hem was groot. Maar we gingen er wel voor, ik had een betere start en mijn eerste kruisrak heb ik goed gevaren. Vervolgens kwam ik als eerste rond de onderboei. In het tweede kruisrak ging de wind hard naar links, ik zat hier te veel naar rechts waardoor twee boten mij voorbijkwamen"

"Blij met de tweede plek, maar ik sta hier wel een beetje met een dubbel gevoel", reageert de Finn zeiler vlak na de finish. "Kijkend naar mijn hele constante uitslagenserie, had het echt gekund deze week. Maar je zag dat JJ voor de wind heel snel was, daar ging ik deze week net even niet zo snel als normaal. Aan de wind hebben we wel goede stappen gemaakt, in Scheveningen hebben we ook goed op deze condities kunnen trainen. En gedurende de week kijk je natuurlijk wel waar we nog harder kunnen, maar dat is lastig te verbeteren in zo’n week. We weten in ieder geval waar we aan gaan werken de komende tijd, en dan zijn we de volgende keer nog sneller."

Door de prestatie van Heiner is Nederland op wereldkampioenschappen het succesvolste zeilland dit jaar. Met twee wereldtitels, drie zilveren medailles en één keer brons op de WK's bleef Nederland de andere landen voor.