De Hemwegcentrale gaat maandag dicht, maar verstookt vandaag al de laatste steenkool

In de Hemwegcentrale in Amsterdam wordt vandaag voor het laatst steenkool gebruikt om energie op te wekken. De centrale stopt maandag als energiecentrale om, in de toekomst, onder meer te gaan dienen als producent voor alternatieve brandstoffen.

Nadat zaterdag de laatste kolen worden opgestookt draait de centrale nog twee dagen op aardgas. Dat is nodig om de laatste kolenresten te verwijderen, laat het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van de centrale, weten.

Alle kolencentrales sluiten
De Hemwegcentrale is niet de enige kolencentrale in Nederland die de deuren sluit. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle vijf kolencentrales in Nederland af te stoten. De Hemwegcentrale - die jaarlijks 3,3 megaton CO2 uitstoot - is daarvan de eerste. Volgens het kabinet is de sluiting nodig om de klimaatdoelen te behalen.

Climate Games
Activisten probeerden er eerder al voor te zorgen dat de kolencentrale moest sluiten. Zo organiseerden ze in 2014 de 'Climate Games', waar ongeveer 100 demonstranten aan meededen. In 2017 bracht Vandebron een bod van een miljoen euro uit om de centrale over te nemen en te sluiten.

Toentertijd had hun protest nog weinig succes, maar inmiddels staan ook de betrokken partijen achter het besluit om de centrale dicht te gooien. Toch benadrukt Ruud Snelderwaard, directeur van de kolencentrale, dat het om een 'emotioneel proces' gaat. 'In de publieke perceptie zijn we in 25 jaar tijd van ‘hero naar zero’ gegaan, terwijl iedereen hier altijd erg trots is geweest op het werk dat ze doen', vertelt hij.

Om de werknemers toch nog een keer in de schijnwerpers te zetten, heeft Snelderwaard een kunstenaar ingeschakeld om hen vast te leggen. De levensgrote portretten worden nog tot het einde van het jaar geprojecteerd op de Hemwegcentrale.

52 miljoen euro
Volgens Vattenfall zorgt de sluiting van de kolencentrale niet voor werkloosheid. De meeste medewerkers zouden terecht kunnen bij een andere locatie of zijn met pensioen gegaan.

Ook het bedrijf zelf blijft niet met lege handen staan. Omdat de sluiting nogal abrupt is, krijgt Vattenfall een behoorlijk hoog compensatiebedrag uitgekeerd. Het ministerie van Economische Zaken betaalt het energiebedrijf straks ruim 52 miljoen euro.

De Hemwegcentrale  (Foto: FOK!)
De Hemwegcentrale (Foto: FOK!)