Raymond van Barneveld stuurt afscheidsbrief naar PDC

Raymond van Barneveld heeft de PDC laten weten dat er een extra tourkaart te vergeven is in de komende Q-School. Hij heeft zijn officiële afscheidsbrief bij de PDC ingediend. "Met pijn in mijn hart schrijf ik jullie deze officiële brief. Ik wil mijn lidmaatschap bij de PDC per 1 januari 2020 beëindigen.” Zo luiden de eerste twee zinnen van het schrijven aan de bond.

Naast de brief post Van Barneveld op Instagram nog een begeleidende tekst. "Het vuur was weg en de liefde voor het spelletje was weg”, concludeert de 52-jarige Hagenaar, die in zijn 35-jarige loopbaan vijf keer wereldkampioen werd en in de jaren negentig het darts in Nederland op de kaart zette. „Jullie onvoorwaardelijke steun, liefde en mooie herinneringen is wat rest”, richt Van Barneveld zich vervolgens tot zijn Barney Army, dat hem gedurende zijn carrière altijd luidkeels toezong. „Ik zal vaak terugdenken aan de mooie momenten ondanks dat de negatieve dingen en de laatste mindere jaren nu nog de overhand hebben, hoor ik jullie Barney Army, Barney Army, Barney Army roepen.”

Van Barneveld kende geen best afscheidsjaar. Het vaarwel van de sport had hij eind 2018 al aangekondigd. Vlak daarna volgde een snelle uitschakeling op het WK door de Litouwer Darius Labanauskas. Mede daardoor zakte Barney op de wereldranglijst en raakte hij een beetje uit het zicht, omdat de ex-wereldkampioen niet meer automatisch was geplaatst voor de grote televisietoernooien. Uiteindelijk zakte hij af naar een veertigste plek op de zogenoemde wereldranglijst. Op zijn 28e en laatste WK ging het al in de eerste ronde mis. Hij verloor met 3-1 in sets van de Amerikaan Young.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Dit is de officiële brief waarin ik mijn lidmaatschap als darter bij de PDC opzeg. Met pijn in mijn hart heb ik deze meest moeilijke beslissing in mijn leven genomen. Het vuur was weg de liefde voor het spelletje was weg. Jullie onvoorwaardelijke steun, liefde en mooie herinneringen is wat rest. Ik zal vaak terugdenken aan de mooie momenten ondanks dat de negatieve dingen en de laatste mindere jaren nu nog de overhand hebben hoor ik jullie BARNEY ARMY BARNEY ARMY roepen... Ik wens mijn management en alle medewerkers van de PDC, RTL7 darts, boekschrijver Jasper Boks, Uitgeverij Overamstel, Target en alle sponsoren maar bovenal JULLIE mijn ‘Barney Army’ fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020. Ik hoop vele van jullie te mogen zien tijdens mijn afscheidstour die eindigt ism MOJO in het AFAS LIVE. Of jullie te zien en te spreken bij één van de dartsclinics in mijn pand waarin ik al jullie vragen zal beantwoorden en jullie de leuke gezellige Barney zullen leren kennen iets wat te weinig is gebeurd helaas. En mocht je vooral alles van mijn laatste (dramatische) jaar willen weten lees dan mijn boek ‘Game Over’ dan zul je hopelijk meer van mij als mens Raymond begrijpen want het is nu écht GAME OVER... Thank you dart fans all around the world for your support for all these years. But like I said earlier All Good Things Come To An End ❤ I wish the PDC, Target and my sponsors and all their staff and all the players but above all, you my fans my BARNEY ARMY A Wonderfull Christmas and a Happy New Year. #pdcofficial #targetdarts #rtl7darts #overamsteluitgevers #stichtingmvi #barneyarmy #all4entertainment #mojo #dartsclinic.nl #afaslive #8februari2020BarneyDome

Een bericht gedeeld door Raymond van Barneveld (@raybar180) op20 Dec 2019 om 6:03 (PST)

Van Barneveld maakt in de eerste maand van het nieuwe jaar nog een korte afscheidstour door Nederland. Hij begint op vrijdag 24 januari in Den Bosch met vervolgens tussenstops in Enschede (26 januari) en Groningen (28 januari), waarbij op zaterdag 8 februari de eindbestemming Amsterdam wordt bereikt. "Ik hoop vele van jullie te mogen zien tijdens mijn afscheidstour." Van Barneveld paste zijn afscheid in eigen land vlak voor het WK nog iets aan. Eerst zou hij op 8 februari in in Ziggo Dome gooien, maar die kreeg hij niet vol en dus werd de avond verplaatst naar de voormalige Bierhal. 

Overigens zal Van Barneveld de komende weken nog de nodige rust pakken om zichzelf weer te vinden. Dat zal hij normaal gesproken doen in Londen, waar hij bij zijn Britse liefde Julia blijft. Een kleine week geleden liet hij namelijk al weten: "Ik hoop sterker terug te komen als mens, al wordt dat een zware strijd. Ik moet trots zijn op wat ik voor de sport heb betekend, dat ik het darten op de kaart heb gezet. Ik ga het proberen. Ik hoop toch dat ik met jullie een onvergetelijke afscheidstour mag beleven. Nu ben ik er nog niet klaar voor, maar als alles is gezakt zie ik jullie graag weer."