8 jaar cel voor broers die elkaar probeerden af te schieten

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee broers van 51 en 56 jaar oud tot een gevangenisstraf voor 8 jaar omdat ze elkaar op 21 december 2018 in Vriezenveen met een vuurwapen van het leven probeerden te beroven. De 56-jarige broer moet daarnaast bijna 2000 euro schadevergoeding betalen en de 51-jarige broer ruim 9000 euro. De broers hadden ruzie over geld.

Onenigheid over geld
De 56-jarige man en zijn schoonzoon hadden al een lange tijd onenigheid met de 51-jarige broer van de man over geld. De 51-jarige man zette zijn broer en diens schoonzoon onder druk door ze te bedreigen en af te persen om op deze manier het geld te krijgen. Dit leidde tot veel spanning bij de 56-jarige broer, die dit vervolgens wel meldde bij de politie maar zich ook bewapende met twee vuurwapens.

Hoog opgelopen spanning
In december 2018 liep de spanning zeer hoog op. Wanneer de 51-jarige man naar het bedrijf van de schoonzoon van zijn broer gaat om verhaal te halen, gaat het mis. De man krijgt zijn broer en diens schoonzoon niet te spreken. Hij verlaat het pand en wil wegrijden. Op het moment dat hij de weg opdraait ziet hij voor het pand de auto van de schoonzoon staan. Hij blijft even stil staan om een foto van de auto te maken. Op dat moment komt de 56-jarige broer naar buiten en hij schiet vrijwel meteen twee keer op de auto waarin zijn 51-jarige broer en een medepassagier zitten. De 51-jarige vlucht, maar rijdt daarna nog twee keer terug naar het pand en schiet de laatste keer ook op zijn broer.

Een wonder
De rechtbank oordeelt dat het gaat om een zeer ernstig feit dat fataal had kunnen aflopen. Het is een wonder dat niemand is geraakt, de broers niet en ook anderen niet. De schietpartij vond namelijk op klaarlichte dag plaats, aan de openbare weg in Vriezenveen.

Hogere straf
De straf voor de 56-jarige man is hoger dan de officier van justitie eiste omdat de man er bewust voor koos om te schieten terwijl zijn broer en de medepassagier juist het terrein aan het verlaten waren. Hij bleef schieten ook toen zijn broer daarna nog twee keer terugkwam. Het gemak waarmee hij het recht in eigen hand heeft genomen rekent de rechtbank hem zeer aan.

Geen noodweer
Aan de andere kant verwerpt de rechtbank het beroep op noodweer van de 51-jarige broer. Toen hij eenmaal was weggereden had hij weg moeten blijven. Er was geen reden om tot twee keer toe terug te keren en op zijn broer te schieten.