Onderzoek leidt naar vangst duizenden kilo's illegaal vuurwerk

De politie Noord-Nederland heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar diverse aanbieders van professioneel vuurwerk op het internet. De politie kreeg zicht op meerdere verdachten en grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. De verdachten verkochten het vuurwerk en zij hadden het ook bij hen thuis opgeslagen.

Op 26 november werden twee mannen van 20 en 37 jaar, beiden uit Slochteren, aangehouden. In hun woningen werd ongeveer 300 kilo professioneel vuurwerk, vuurwapens, munitie, knalpatronen en pepperspray aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen, samen met digitale gegevensdragers zoals telefoons en computers. Naar aanleiding van verkregen informatie over de leverancier werd een 29-jarige man in zijn woonplaats in Enschede aangehouden door de politie Oost-Nederland. Deze leverancier had in totaal 2.000 kilo professioneel vuurwerk in zijn bezit. Een vierde verdachte, een 25-jarige man uit Terschelling, werd een dag later aangehouden. Hij had vijf kilo illegaal vuurwerk in zijn bezit.

Verder onderzoek op de in beslag genomen digitale gegevensdragers leidde er toe dat nog elf adressen werden bezocht als mogelijke afnemers van illegaal vuurwerk. Bij zoekingen in woningen vonden agenten in Hoogezand-Sappemeer, Haren, Kolham, Schildwolde en Leeuwarden nog eens in totaal 90 kilo professioneel vuurwerk. Bovendien werden ook een luchtbuks en een enkel- en een dubbelloops geweer aangetroffen. De vier verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De politie maakt tegen hen proces-verbaal op.