Op wintersport? Haal de sneeuwkettingen maar tevoorschijn!

Leg de sneeuwkettingen maar vast klaar en houd rekening met lange files. Het belooft dit weekend namelijk erg slecht weer te worden bij aankomst in de Alpen. In Frankrijk is het vrijdagavond bar en boos met flinke sneeuwval en een plens regen beneden 1400 meter. Wie naar Oostenrijk rijdt krijgt zaterdagochtend met sneeuw te maken. In de middag wordt het van het westen uit droog.

Wintersporters die vrijdag naar Frankrijk vertrekken treffen het niet op het laatste stukje in de Alpen. Een groot deel van de reis rijdt het goed door, maar bij aankomst in de bergen slaat het weer om. In de laaggelegen dalen regent het stevig, maar tijdens de klim naar de eindbestemming gaat de regen over in sneeuw. De kans op file op de bergweggetjes is groot en sneeuwkettingen zijn met dit weer hard nodig.

Zaterdag overdag is kans op een paar sneeuwbuien in de Franse Alpen. Het is dan prima weer om aan te komen en van de verse sneeuw te genieten. Zaterdagavond volgt een nieuw neerslaggebied en kan het wederom stevig sneeuwen. Zondag blijft het sneeuwen en is het geen pretje om op de piste te zijn.

In de Oostenrijkse Alpen ook slecht weer?
Wie vrijdagavond in Oostenrijk arriveert heeft geluk. De avond verloopt namelijk droog. Oostenrijk krijgt juist in de nacht en zaterdagochtend met sneeuw te maken. ’s Middags wordt het vanuit het westen op een paar sneeuwbuien na droog. Ook op de rit door Duitsland is het prima weer en hoef je niet te vrezen voor sneeuw of regen.

Zondag overdag zijn er boven 1200 meter hoogte perioden met sneeuwval. De meeste sneeuw valt in de middag en avond. Daarbij waait het bovendien stevig en is kans op zware windstoten. Dat vergroot de kans op lawines.

Het weer in de eerste week van de kerstvakantie
Na zondag neemt de wisselvalligheid in de Franse Alpen af. Er zijn droge dagen met zonnige perioden en af en toe valt wat neerslag. Het is dan ook heerlijk weer om op de piste te staan. Ook in Italië is het meestal droog. Wel wordt het in de Franse en Italiaanse Alpen zacht. De vorstgrens stijgt naar 2000-2500 meter. De lagere pistes krijgen dan ook te maken met flinke dooi. Tijdens Kerst is het in La Plagne 4 en Les Deux-Alpes 6 graden.

Ook in Oostenrijk en Zwitserland is het zacht, maar liggen de temperaturen een paar graden lager dan in het westen en zuiden van de Alpen. Bovendien is de kans op neerslag groter.

De huidige sneeuwcondities
Afgelopen dagen was het uitzonderlijk zacht in de Alpen en daardoor is de sneeuw in de lagere gebieden flink aangetast. In Oostenrijkse wintersportgebieden als Saalbach-Hinterglemm-Leogang en Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) ligt alleen nog sneeuw op de pistes en hoogste toppen. De rest van het landschap is bruin. Gelukkig valt komende dagen hogerop verse sneeuw, maar in de lage delen blijft het behelpen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)