Langlaufster Svahn verrast met eerste zege in tweede World Cup

Voor het langlaufen keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het altijd fraaie Davos in Zwitserland stonden wat verrassende uitslagen op de borden. Er werd een sprint in vrije stijl afgewerkt, een dag later gevolgd door een lange wedstrijd in de vrije stijl.

De sprint bij de vrouwen zorgde voor de grootste verrassing: de pas net enkele dagen 20-jarige Zweedse Linn Svahn stond welgeteld één keer eerder aan de start in de World Cup, maar met een indrukwekkende finale pakte ze zowaar de winst. Ze versloeg het Noorse sprintkanon Maiken Caspersen Falla en de rappe Amerikaanse Sophie Caldwell, terwijl landgenote Stina Nilsson - in topvorm dé topsprintster op aarde - genoegen moest nemen met plek vier.

Bij de mannen is Johannes Høsflot Klæbo de grote man op de sprint en dat was in het Zwitserse kuuroord niet anders: de Noor snelde naar zijn vijfde opeenvolgende sprintzege in de World Cup, een unicum. Lucas Chanavat uit Frankrijk legde hem nog even het vuur na aan de schenen en werd tweede, Håvard Solås Taugbøl completeerde namens Noorwegen het podium.

Svahn verrast (Bron: YouTube)

Een dag later kregen de vrouwen tien kilometer voor de kiezen en dan was er maar één favoriete: Therese Johaug domineert als het geen sprint is en dat was nu niet anders. Met een halve minuut klopte ze haar landgenote Heidi Weng, die de Amerikaanse Jessica Diggins met zes seconden achter zich hield. Teresa Stadlober uit Oostenrijk kwam twaalf seconden tekort, maar werd wel keurig vierde.

De mannen hadden vijftien kilometer op de planning staan, waarbij de Rus Sergey Ustiugov uiterst sterk voor de dag kwam: na een mooie strijd met de meervoudig Zwitserse olympisch kampioen Dario Cologna bleek hij één seconde sneller aan de finish. Goed voor de winst was het niet, want de Noor Simen Hegstad Krüger langlaufde iedereen op een hoop en won met negentien seconden voorsprong op Ustiugov.