Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam

Per 1 januari 2020 komt er definitief een verbod op het oplaten van ballonnen in Rotterdam. Een voorstel daartoe is vandaag vastgesteld door de gemeenteraad. Eerder dit jaar kreeg het oplaatverbod onbedoeld niet voldoende stemmen en werd daardoor niet doorgevoerd in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening). Vandaag vond een nieuwe stemming plaats waarbij de meerderheid van de raad voor een verbod stemde.

Het verbod geldt voor ballonnen in alle vormen en van alle materialen die middels helium of een andere gas- of vuurbron in de lucht worden opgelaten. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is dan ook blij dat de raad alsnog voor het oplaatverbod heeft gestemd: “Resten van ballonnen belanden in de natuur en in zee en komen in de magen van vogels en vissen terecht. Met het oplaatverbod voorkomen we veel dierenleed.”
Ballonnen die vastzitten of vastgehouden worden mogen nog wel, mits deze weer netjes worden opgeruimd. Organisatoren van evenementen krijgen bij het aanvragen van een vergunning instructies over het oplaatverbod.

Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam (afbeelding ter illustratie: Pixabay)