Vier internationale hoteldieven aangehouden bij Schiphol

De politie heeft vanmorgen in Amsterdam vier mannen uit Peru aangehouden die worden verdacht van bagagediefstal uit een hotel bij Schiphol. De mannen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en zijn in de leeftijd tussen 43 en 56 jaar oud. Eén van hen wordt ook verdacht van het plegen van bagagediefstal in vijf andere hotels vanaf juli dit jaar.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid organiseerden op vrijdag 6 december een speciale opsporingsactie gericht op diefstallen. Aanleiding was de recente stijging van het aantal aangiften van vooral bagagediefstal in hotels rondom Schiphol. Dieven hadden het blijkbaar vooral gemunt op bagage in de openbare ruimten zoals lobby’s van hotels.

Schichtig
In het kader van de opsporingsactie parkeerde een agent in burger zijn auto bij een hotel in Badhoevedorp met vrij zicht op de in- en uitgang van hotel. Hij stond er nog maar net toen hem een man opviel die met versnelde pas het hotel verliet. Hoewel het regende en behoorlijk koud was had de man geen jas aan maar hij hield een jas in zijn hand voor zijn lichaam. Alsof hij daaronder iets wilde verbergen. De man werd op korte afstand gevolgd door nog twee mannen die steeds schichtig achterom, richting de uitgang van het hotel keken.

Alle drie stapten vervolgens in een gereedstaande auto en verlieten het terrein van het hotel. De agent vermoedde dat er zojuist in het hotel een diefstal had plaatsgevonden en reed achter de vertrekkende auto aan. Met ondersteuning van te hulp gevraagde collega’s werd de auto in de Maaslandstraat in Amsterdam aan de kant gezet.

Reisleidster
In de auto werden allerlei goederen aangetroffen en na contact met het betreffende hotel werd duidelijk dat zich daar al een reisleidster had gemeld die haar rugtas mistte. Deze rugtas werd aangetroffen bij de mannen in de auto.

Europol
In het verdere onderzoek kwam ook naar voren dat de 56-jarige verdachte ook gelinkt kan worden aan minstens vijf andere diefstallen in hotels rondom Schiphol in de periode van juli tot november van dit jaar. Uit informatie van Europol blijkt dat hij ook gezocht wordt door Justitie in Duitsland voor dezelfde feiten. Ook de drie andere mannen zijn bekend bij Justitie in het buitenland. Eén van hen is in Duitsland veroordeeld voor diefstal waarbij ook wapens zijn gebruikt. Daarvoor heeft hij in 2018 een gevangenisstraf ondergaan. Een andere verdachte wordt door Justitie in Spanje gezocht voor het plegen van diefstallen en overvallen.