OM eist 20 jaar cel tegen verdachten moord ÷mer KŲksal

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag lange celstraffen geëist tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Ömer Köksal. Gelet op de bewezenverklaring, de ernst van de feiten, persoonlijke omstandigheden en de rol die beide verdachten hebben vervuld, vindt de officier voor zowel Gianni Q. en Jonathan B. een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar gepast.

‘Waarom? Waarom Ömer? Waar heeft zijn familie zijn dood aan verdiend?’ Zo opende de officier woensdag haar requisitoir. Het is een vraag die de moeder van Ömer meermaals hardop gesteld heeft. Op 1 november 2017 werd hij op klaarlichte dag op de Nieuwborgstraat in Blerick doodgeschoten.

Voor het OM staat vast dat Ömer Köksal van korte afstand met een vuurwapen is beschoten en ten gevolge hiervan is komen te overlijden. Aanleiding hiervoor is een langslepend conflict in de (Blerickse) drugswereld. De 21-jarige verdachte Gianni Q. heeft bekend dat hij degene is die de fatale schoten heeft gelost. Volgens het OM is dit ook het meest aannemelijke scenario gezien dit ondersteund wordt door resultaten van de forensische opsporing en meerdere verklaringen van getuigen, die zowel betrokken als niet betrokken waren bij het incident.

Ook Jonathan B. wordt verdacht van moord, onder meer omdat hij het wapen leverde waarmee Q. heeft geschoten. Daarnaast is er volgens het OM voldoende wettelijk en overtuigend bewijs dat de mannen met voorbedachten rade Ömer Köksal van het leven hebben beroofd.

Naast de onvoorwaardelijke celstraffen, legt de officier de rechtbank op om een aantal vorderingen van de benadeelde partijen toe te wijzen.

Aanstaande maandag 16 december volgt een tweede inhoudelijke zitting.