Biatleten strijden in eerste estafette tot laatste ronde

In het Zweedse Östersund is de eerste mannenestafette van het seizoen afgewerkt in de World Cup biatlon. Het werd een mooie strijd, die pas in de laatste ronden beslist werd.

Erik Lesser opende het sterkst van allemaal: de Duitser was goed voor tien treffers en gaf het stokje als eerste over aan de volgende in zijn team, Philipp Horn. Lukas Hofer uit Italië volgde, kort daarop gevolgd door Emilien Jacquelin en Felix Leitner namens Frankrijk en Oostenrijk.

Voor Horn ging het gelijk helemaal fout: de Duitser moest twee strafronden draaien en Thomas Bormolini nam de leiding over namens Italië. Die raakte hij door het nodig hebben van wat extra patronen wel kwijt en tot vreugde van de fans nam Jesper Nelin voor Zweden de leiding in handen, op tien tellen gevolgd door de Noor Erland Bjøntegaard, de Fransman Quentin Fillon Maillet en Bormolini.

De derde Zweed, Martin Ponsiluoma, verloor de leiding door een handvol missers, Tarjei Bø begon wel sterk en bracht Noorwegen naar plek één, zo'n twintig tellen voor de Fransman Simon Desthieux en de Italiaan Daniele Cappellari. Ondanks een missertje behield Bø de eerste plek, Desthieux hield het hoofd aardig koel en hield Frankrijk op plek twee, Cappellari mocht met trots terugkijken op zijn race en hield Italië op de derde stek - hoewel hij in de slotronde nog wel erg veel tijd verloor.

Het werd zo een strijd tussen de twee titanen: Johannes Thingnes Bø namens Noorwegen en Martin Fourcade namens Frankrijk, de rest - aangevoerd door de Italiaan Dominik Windisch - had al meer dan een minuut achterstand. Windisch kreeg overigens al snel gezelschap van de Zweedse slotloper Sebastian Samuelsson en ook de Rus Alexander Loginov zat er nog aan te komen.

Bij het liggend schieten kon Fourcade dankzij één misser van Bø iets dichterbij komen, Windisch schudde Samuelsson en Loginov even van zich af voor plek drie. Bø had bij de laatste schietbeurt één extra patroon nodig, Fourcade was weer foutloos en dook zeven tellen na de Noor de slotronde in. Windisch kon de snel schietende Loginov achter zich houden, Zweden kwam te laat en kon hooguit nog vijfde worden.

Een echte strijd kwam er in de laatste ronde niet meer: Fourcade kon het gat niet dichten en consolideerde Frankrijk's tweede plek op een halve minuut van de Noren. Windisch moest zich nog even dubbelvouwen om Loginov van zich af te houden, met succes: de Rus staakte zijn aanval en Italië werd knap derde.