Vos wint bij rentree in het veld

Marianne Vos heeft de Ethias Cross in het Belgische Essen gewonnen. Voor de 32-jarige renster was dit haar eerste veldrit van het seizoen. De wedstrijd bij de mannen was een prooi voor de Belg Quinten Hermans.

In de wedstrijd stonden weinig toppers aan de start dus een mooie gelegenheid voor rensters uit de tweede lijn om podium te rijden.

Vos liet er geen gras over groeien en ging na de start direct in de aanval. Alleen Ellen van Loy kon de zevenvoudige wereldkampioene volgen. Halverwege de wedstrijd maakte de Belgische in een modderige strook een stuurfout en verloor direct een aantal seconden op Vos.

In het restant van de wedstrijd kwam de voorsprong van Vos niet meer in gevaar en kon ze haar eerste zege van het seizoen boeken. Van Loy kon de tweede plaats niet vasthouden en werd voorbij gestreefd door de 18-jarige Hongaarse Blanka Kata Vas. De sprint tussen Van Loy en Anna Kay voor de derde plaats werd gewonnen door de Britse.

Veel renners kiezen momenteel voor een trainingsstage in het warmere Spanje dus ook bij de mannen een gereduceerd startveld. Wel aanwezig was Zdenek Stybar, de Tsjechische wielrenner maakte een uitstapje naar het veld. De oud-wereldkampioen veldrijden speelde echter geen rol van betekenis en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Wel een rol van betekenis speelde Hermans. De renner van Telenet-Baloise verhoogde na een klein kwartier wedstrijd het tempo. Door de tempoverhoging viel de kopgroep uit elkaar. Tom Meeusen deed een poging om aan te haken maar moest al snel lossen. Ook zijn ploeggenoot Laurens Sweeck kon het gat niet dichten.

Na tien ronden kwam Hermans als winnaar over de finish. Voor de Belg was dit zijn tweede overwinning van het seizoen. Met een minuut achterstand werd Sweeck tweede. Op de derde plaats eindigde de jonge Brit Tom Pidcock.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Blanka Kata Vas (HON)
3. Anna Kay (GBR)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Aniek van Alphen (NED)
6. Alicia Franck (BEL)
7. Loes Sels (BEL)
8. Karen Verhestraeten (BEL)
9. Lindy van Anrooij (NED)
10. Marion Norbert-Riberolle (FRA)

Uitslag mannen
1. Quinten Hermans (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Tom Pidcock (GBR)
4. Thijs Aerts (BEL)
5. Diether Sweeck (BEL)
6. Jim Aernouts (BEL)
7. Nicolas Cleppe (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10. Ryan Kamp (NED)